200.000 ljudi demonstriralo u Francuskoj

Izvor: CGT Confédération Générale du Travail / Facebook

U Francuskoj je danas organizovan najveći štrajk u poslednjih nekoliko godina, praćen uličnim protestima.

Nastavnici i profesori, zaposleni u železnici i metro kompanijama (RATP, SNCF), zaposleni na aerodromima (Air France), u poštama, naftnim rafinerijama, policija, advokati i medicinski radnici stupili su u štrajk protiv reforme penzijskog osiguranja.

Ova reforma predviđa pomeranje starosne granice i značajno umanjenje penzija za većinu zaposlenih. Protiv nje se danas u Francuskoj demonstriralo na 235 lokacija. Procenjuje se da je na ulice francuskih gradova (ne računajući najveća okupljanja, u Parizu, Lionu i Marseju) izašlo najmanje 180.000 ljudi.

Obustavu rada i proteste je organizovala široka koalicija sindikata, javlja portal Jacobin. Isti izvor izveštava da je francuska vlada nedeljama pokušavala da razjedini sindikate pregovarajući sa svakim pojedinačno. Žuti prsluci, koji su ranije dolazili i u konflikt sa sindikatima, ovom prilikom ih organizovano podržavaju.

Radnici strahuju da će ih nove reforme primorati da rade i do 5 godina duže nego do sada. Tokom poslednje decenije starosna granica se sa 60 pomerila na 62 godine, ali Francuska i dalje ima jednu od najnižih granica za starosnu penziju među zemljama OECD i najmanji procenat starih osoba u riziku od siromaštva u EU (7%, znatno niže nego 19% u Velikoj Britaniji i Nemačkoj).

Analize javnog mnjenja pokazuju da oko 76% građana smatra da je Francuskoj potrebna reforma penzionog sistema, ali i da istovremeno oko 60% nema poverenja u sposobnost aktuelne vlade da je iznese. Reforme koje je do sada sprovodila aktuelna vlast na čelu sa Emanuelom Makronom pogodovale su poslovanju velikih kompanija i najbogatijem sloju stanovništva. Stoga možda i ne čudi podatak da 70% građana podržava današnji štrajk.

Izvor: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

U Parizu je održan veliki protestni marš, zbog kog su za posetioce privremeno zatvoreni Ajfelova kula, Muzej Orsej i Versajska palata. Predstavnici sindikata CTG izjavili su da su radnici blokirali sedam od osam naftnih rafinerija u Francuskoj. Tokom protesta je došlo do manjih sukoba s policijom, a u Parizu je privedeno 25 ljudi.

Kako je izvestio BBC News: 90% brzih vozova (TGV) i međugradskih metro linija su u prekidu, budući da štrajkuje čak 82% mašinovođa. U Parizu je danas funkcionisalo samo 5 od 16 metro linija. Železničke kompanije Eurostar i Thalys su otkazale oko polovine vozova između Pariza i Londona i Pariza i Brisela. Otkazane su na stotine letova. Air France je otkazao 30% domaćih i 10% direktnih internacionalnih letova usled toga što su rad obustavili kontrolori leta. EasyJet je otkazao 223 domaća i direktna internacionalna leta.

Mada su i prethodne vlade uvodile izmene u penzioni sistem, reforma koju je najavio Makron smatra se presedanom u umanjivanju socijalnih prava Francuza u posleratnom periodu. Ako ona prođe, penzije se ne bi računale na osnovu najboljih 25 godina zaposlenja, nego na osnovu doprinosa tokom čitavog radnog veka zaposlenog. To bi za pojedine struke, poput nastavnika, značilo penzije i do 500-700€ manje od očekivanih.

I.K.

Prethodni članak

Radnici Pošte traže pravedniju raspodelu zarada

Crna Gora: da li će preporuka Strazbura pomoći u borbi protiv uništavanja Skadarskog jezera

Sledeći članak