Žene brane Rožavu! Solidarno protiv Turske invazije na Sevenu i Istočnu Siriju

Ženske zaštitne jedinice (Yekîneyên Parastina Jin – YPJ); Izvor: YPJ / Facebook

Pokrenuta je međunarodna kampanja „Žene brane Rožavu“. Njen cilj je ujedinjenje u borbi protiv fašizma, okupacije i patrijarhata, saopštava organizacioni odbor kampanje.

Ova kampanja je pokrenuta nakon najnovije invazije Turske armije na Rožavu koju čine demokratske i autonomne zajednice u severnom i istočnom delu Sirije.

Kako bi se sprečili novi genocidi i feminicidi u 21. veku, organizatorke kampanje zahtevaju od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, svih relevantnih tela međunarodne zajednice i vlada da preduzmu hitne akcije, da se:

  • odmah zaustavi turska invazija i okupacija u Severnoj i Istočnoj Siriji,
  • uspostavi zona zabrane leta radi zaštite života ljudi na Severu i Istoku Sirije,
  • spreči nastavak ratnih zločina i etničkog čišćenja koju sprovode armija Turske, i njeni saveznici iz ISIS-a, El Nusra-e i drugih terorističkih grupa džihadista,
  • zaustavi prodaja naoružanja Turskoj,
  • svi ratni zločini i zločinci privedu pravdi,
  • sprovedu političke i ekonomske sankcije protiv Turske,
  • prizna demokratska autonomna uprava naroda Severne i Istočne Sirije,
  • preduzmu hitni koraci za političko rešenje krize u Siriji učešćem predstavnica žena i naroda iz svih različitih nacionalnih, kulturnih i verskih zajednica u Siriji.

Turska je najnoviji napad na Rožavu pokrenula 9. oktobra, nakon što je SAD naglo prekinuo savez s kurdskim borcima i borkinjama i povlačenjem svojih trupa oslobodio put turskoj vojnoj mašineriji.

Iako je u međuvremenu formalno došlo do prekida vatre, kampanja Žene brane Rožavu upozorava da Turska nastavlja svoju vojnu akciju.

U Rožavi se godinama sprovodi revolucionarna politička transformacija prema idejama radikalne demokratije, oslobođenja žena i samoodređenja, uprkos dugotrajnom ratnom stanju i izuzetno teškim uslovima za političko delovanje. Žene Rožave su ključne akterke revolucije. O tome možete saznati više iz intevjua sa sociološkinjom Nazan Ustundag.

U Beogradu je sredinom oktobra održan protest protiv Turske invazije na Rožavu u sklopu međunarodne podrške narodu na severu i istoku Sirije.

Kampanju Žene brane Rožavu možete pratiti ovde.

A.J.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE