Za sada bez dogovora o povećanju zarada u Pošti

Foto: Lidija Djurdjevic / ‎Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Na današnjem sastanku predstavnika vlade, rukovodstva Pošte Srbije i pregovaračke grupe radnika i radnica nije došlo do dogovora o modelu povećanja zarada u ovom preduzeću. Pregovori će biti nastavljeni tokom poslepodneva.

Kako je nakon sastanka za Mašinu izjavio predstavnik radnika Vladimir Đokić, oni su zahtevali da niže zarade imaju veće povećanje kao i da linearni model povećanja koji nudi rukovodstvo nije prihvatljiv.

Prenećemo radnicima ono što se razgovaralo pa neka većina odluči da li im je povećanje od 10, 11, 12% dovoljno, rekao je Đokić za Mašinu.

Pregovarački tim radnika i radnica Pošte se povukao na konsultacije sa svojim kolegama pred nastavak pregovora u vladi, a kako je u izjavi za portal Radnik rekao Đokić, oni su spremni na kompromis ali „Najugroženijim radnicima procenat ništa ne znači već im je potrebno osetno povećan od bar 8, 9 hiljada dinara.“

Da podsetimo, ponovljeni štrajk u Pošti je započet u ponedeljak uveče nakon što su radnici nezadovoljni visinom zarada blokirali Glavni poštanski centar u Zemunu. Usledile su blokade mnogih jedinica pošte a broj radnika i radnica koji stupaju u obustavu rada svakog dana raste.

Sastanak koji se danas održava u vladi je hitno sazvan nakon što su radnici pokrenuli obustavu rada i predstavlja nastavak pregovora započetih još u martu kada je prethodno organizovan štrajk u Pošti.

Na pregovaračkom stolu se nalaze dva predloga za povećanje zarada – model koji je ponudilo rukovodstvo Pošte koji podrazumeva linearno uvećanje zarada od 10% i model koji je predložio radnički pregovarački tim koji traži najveće povećanje za one sa najmanjim platama a nešto manje povećanje za one sa zaradama iznad republičkog proseka.

M.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE