Tribina portala Mašina: Novi oblici radničkog organizovanja

Foto: Marko Miletić / Mašina

Portal Mašina održaće tribinu „Novi oblici radničkog organizovanja“ u četvrtak, 23. januara u 18 časova. Razgovor će biti održan u Kamenoj sali Doma sindikata u Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, II sprat.

Aktuelni trendovi na tržištu radne snage dovode radnike i radnice u sve nesigurniji položaj. To je posebno uočljivo u sektorima gde su pretežno zaposlene diskriminisane društvene grupe, kao što su žene, mladi i nacionalne manjine. Tamo nema tradicionalnih sindikata, pa je borba za poboljšanje položaja radnika/ca značajno otežana.

Da li je i kako moguće organizovati radnike i radnice tamo gde nema tradicionalnih sindikata? Da li i na koji način sindikati mogu da se angažuju radi zaštite radnih prava zaposlenih u novim oblicima rada? Mogu li iskustva iz civilnog sektora da doprinesu boljem delovanju sindikata?

Novi oblici rada zahtevaju drugačiji model organizacije sindikata i posebno je važno približiti se mladima, koji nisu dovoljno upućeni u rad sindikata. Tradicionalni sindikati su priklješteni između restriktivnih zakona i zastarelih modela, pa teško odgovaraju na promene u svetu rada.

Ipak, postoje primeri uspešnog radničkog organizovanja i u onim sektorima koji su do sada bili zatvoreni za sindikate. Inicijative koje dolaze iz civilnog sektora i njihove saradnje sa sindikatima primeri su uspešnog organizovanja ljudi u kol centrima, sektoru usluga i migrantskih radnika na drumovima i gradilištima. Neki radnici i radnice i pored postojećih sindikata, ipak odlučuju na samoorganizovanu borbu.

Formiranje sindikata u kol centrima u Albaniji; Foto: Bora Mema / Facebook

Novi oblici organizovanja prevazilaze svet rada i često povezuju radnike i radnice sa zajednicom ili obratno, u borbu protiv privatizacije javnih preduzeća ili usluga i za poboljšanje radnih uslova se uključuju i korisnici ili potrošači.

Na tribini će govoriti: Goran Lukić, Delavska svetovalnica (Ljubljana), Bora Mema, Organizata politika (Tirana), Stefan Mitrović, Samostalni sindikat poštanskih radnika (Beograd) i Iva Ivšić, BRID (Zagreb); Razgovor će moderirati: Marko Miletić, kourednik portala Mašina

Razgovor je podržan od strane Međunarodnog centra Olof Palme.

L.P.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE