Odlukom v.d. direktora blokiran redovan rad i isplate zarada na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju

Publika na jednom od programa IFDT-a; Izvor: Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Facebook

Vršilac dužnosti direktora na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, dr Veselin Mitrović od juče odbija da potpisuje bilo kakva dokumenta koja se tiču finansijskog poslovanja Instituta, čime je suštinski ugrožena redovna naučna delatnost, ali i isplata zarada svih naučnika.

Spor između države i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) traje već jedanaest meseci, zato što je Vlada u martu prošle godine narušila dobru praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora ove institucije i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora.

Kolektivu je takođe naročito sporno imenovanje dr Zorana Avramovića u Upravni odbor Instituta, zbog njegovog nacionalističkog političkog delovanja.

V.d. direktora u svojim ingerencijama ima sve vezano za finansijsko poslovanje Instituta, počevši od isplate zarada, do tehničkih stvari koje se tiču specifičnosti naučnog rada. Na primer, izvršavanje aktuelnih i apliciranje na nove međunarodne projekte podrazumeva potpise odgovornog lica, odnosno dr Mitrovića. Osim što odbija bilo kakvo potpisavanje finansijskih dokumenata, v.d. direktora je juče trebalo da potpiše i reprezentativnost sindikata, što je odbio da učini, rekao je za Mašinu Srđan Prodanović, naučni saradnik na IFDT-u i poverenik sindikata Nezavisnost.

Iako su iz nadležnog Ministarstva više puta stizala uverenja da neće biti ugrožena istraživačka autonomija i zarade istražavača, poslednji potez direktora pokazao je suprotno.

Podsetimo, pre desetak dana održana je i konferencija za medije Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti na kojoj je ukazano da je na delu sistemski napad države na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja koleketiva prilikom imenovanja članova upravnih odbora od strane Vlade.

M.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE