Na današnji dan je osnovano sportsko društvo Radnički

Na današnji dan 1920. godine u Beogradu je osnovano sportsko društvo Radnički. Ovo najstarije sportsko društvo na tlu nekadašnje Jugoslavije osnovano je na inicijativu poslaničke grupe KPJ u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i to na dan osnivanja partije godinu dana ranije. Do pokretanja kluba dolazi tokom revolucionarnog zamaha u tadašnjoj Evropi koji se osetio i na našim prostorima nakon završetka Prvog svetskog rata kada dolazi do izliva socijalog nezadovojstava i jačanja radničkog pokreta. U zamahu je bila i KPJ koja je osvojila veliki broj opština i bila treća po broju mandata u državnoj Skupštini. Sportski klub je predstavljao ne samo mesto za rekreaciju već i za politički rad i jačanje veza među radnicima i radnicama, što postaje naročito važno u periodu ilegalnog rada KPJ kada je veliki broj članova kluba hapšen zbog revolucionarnog rada povezanog sa Partijom.

Desetorica članova Radničkog su bili španski borci, a čak 116 članova je dalo svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi. Među njima je i četvoro predratnih predsednika društva, a 18 članova i članica Radničkog je proglašeno za Narodne heroje. Revolucionarne tekovine ovog kluba su vodile i tome da Radnički bude prvo sportsko društvo koje je obnovilo svoj rad odmah posle oslobođenja Beograda 1944. godine.

Sportsko društvo Radnički je i dalje aktivno i okuplja više od deset muških i ženskih klubova koji se takmiče i različitim sportovima.

Više o aktivnostima KPJ pre Drugog svetskog rata možete pronači na ovom linku.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE