Fašistički pomen i (predizborni) antifašizam

Foto: Vukan Simonović

Foto: Vukan Simonović

Neonacističke organizacije su danas u Beogradu organizovale skup podrške rehabilitaciji kvislinga Milana Nedića. Istovremeno se na kontraprotestu okupio veći broj antifašista.

Neonacističke grupe „Srpski carostavnik“ i „Srbska akcija – podvig i borba“ su organizovale ovaj skup povodom godišnjice smrti fašiste i izdajnika Milana Nedića koji je počinio samoubistvo 1946. godine kako bi izbegao suđenje.

Na uglu ulica Kneginje Ljubice i Simine, gde je Nedić izvršio samoubistvo, je stajalo oko sedamdeset neonacista koje je štitila policija.

Ovaj skup je izazvao reakciju dela javnosti te je istovremeno organizovan i kontraprotest na kojem je prisustvovalo oko sto pedeset ljudi. Antifašisti i antifašistkinje su bili okupljeni u nekoliko grupa. U jednoj su stajali pripadnici organizacija Marks21 i 7 zahteva kojima su se pridružili i predstavnici Ne davimo Beograd, drugu grupu su čini pripadnici i simpatizeri Demokratske stranke, a treću Liberalno demokratske partije.

Ceo skup je protekao uz verbalne sukobe podržavaoca i protivnika Milana Nedića, dok je policija sve vreme sprečavala bliži kontakt ovih grupa.

Foto: Vukan Simonović

Foto: Vukan Simonović

O procesu rehabilitacije Milana Nedića ste već mogli čitati na Mašini:

Zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u Srbiji okupiranoj od Trećeg rajha u Drugom svetskom ratu, podnesen je još 2007. godine, a prvo ročište je održano 7. decembra 2015.

Rehabilitacija Nedića bila bi uvod u proces restitucije predratne imovine porodice Nedić, u koju se ubraja i plac na Slaviji gde je sada zgrada Narodne banke Srbije, kao i veći deo Zemunskog parka. Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Milana Nedića jesu Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Foto: Liberalno demokratska partija / Twitter

Foto: Liberalno demokratska partija / Twitter

Prisustvo stranaka kao što su DS i LDP na kontramitingu, iako u ovom slučaju šalje jasnu antifašističku poruku, se može smatrati licemernim predizbornim gestom. Demokratska stranka je bila predvodnica donošenja zakona o rehabilitaciji i restituciji 2006. i 2011. godine. Liberalno demokratska partija se nalazila u nešto drugačijoj poziciji, oni se jesu javno protivili rehabilitaciji fašista kao što je Nedić, ali su istovremeno podržavali donošenje zakona koji to omogućavaju. Njihova pozicija je bila zasnovana na diskursu o „ljudskim pravima“ i „vladavini prava“ te „ispravljanja istorijskih nepravdi prema žrtvama“. Međutim, upravo takva pomirljiva pozicija i nečinjenje kako bi se zakonski zaista sprečila revizija istorije omogućila je naslednicima nekadašnjih fašista da se pozivaju na ljudska prava njihovih dedova.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE