Zbog poplava vanredna situacija na jugu Srbije

Prokuplje; Foto: Katarina Z / Wikipedia

Prokuplje; Foto: Katarina Z / Wikipedia

Na teritorijama opština Žitorađe, Doljevac i Prokuplje, proglašena je vanredna situacija zbog opasnosti od poplava.

Usled izlivanja reke Toplice i bujičnih potoka, nekoliko porodica je evakuisano iz predostrožnosti, jer je u pojedine kuće voda već prodrla.

Zbog prekida na elektromreži, deo opštine Gadžin Han i više desetina okolnih sela je bez struje. Na teritoriji opštine Niška Banja brojni su problemi usled izlivanja potoka, a meštani Lazarevog Sela ostali su takođe bez struje, jer je bujuca zahvatila električni stub. U niškom naselju Novo Selo, postoji opasnost od poplava usled izlivanja podzemnih voda.

Usled porasta vodostaja Belog Timoka, brojni su problemi i u Timočkoj krajini, gde su ugroženi i pojedini mostovi. Na teritoriji Kruševca, više od dve hiljade ljudi je bez pijaće vode usled oštećenja vodovoda.

Pomenuti vodotokovi predstavljaju problem lokalnog stanovništva već decenijama. Usled višegodišnjeg zanemarivanja i krajnje neozbiljnog odnosa vlasti prema uređenju istih, građani gotovo svake godine strahuju od posledica poplava i izlivanja podzemnih voda.

Velika pažnja usmerena na izbore u Beogradu dovela je do medijskog zanemarivanja alarmantne situacije povodom poplava u južnim delovima zemlje.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE