Gde i kako obeležavamo Osmi mart

Osmomartovski marš 2017. godine; Foto: Marko Miletić
Osmomartovski marš 2017. godine; Foto: Marko Miletić

Rekonstrukcija Ženski fond i ove godine je napravila mapu događaja kojima se obeležava Osmi mart.

U mapi su predstavljena dešavanja u Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Leskovcu, Pančevu i Pirotu.

Obeležavanje dana žena počinje već u utorak 6. marta, kada će u Beogradu, Centar za ženske studije otvoriti svoja vrata, i omogućiti pristup besplatnoj feminističkoj literaturi. Istog dana, zajedno s organizacijom BeFem, na Fakultetu političkih nauka, premijerno će predstaviti film „Rodno čitanje desnice i feministički odgovori“.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština – Žene danas, organizuju 7. marta tribinu s početkom u 12h. Takođe u Novom Sadu, 8. marta biće organizovano veče Da progovori – „Žena u kutiji“, tokom kojeg će Milica Kravić, autorka istoimene radio emisije puštati pesme regionalnih muzičarki, a tokom večeri će biti i reči o domaćim književnim autorkama.

Ženski centar Užice obeležiće Osmi mart, u svom gradu, programom posvećenim životu i radu Sonje Drljević.

Savez antifašista Srbije i Ženska mirovna grupa organizovaće radionicu o položaju žena u Srbiji, pitanju feminizma i ravnopravnosti u Pančevu i Obrenovcu.

Osmi mart u Beogradu počinje u Kući ljudskih prava i demokratije od 10h, gde će biti održana konferencija Beogradskog centra za ljudska prava „Youth Brings On Enlightenment“.

Kao i svake godine, biće održan i Osmomartovski marš, ovaj put s početkom u 17h na Trgu republike u Beogradu. Niz organizacija je učestvovao u pripremi ove protestne šetnje – Mreža žena protiv nasilja, Mreža Žena u crnom, Levi samit Srbije, Romska Ženska mreža, Plenum žena za štrajk, Astra, Rekonstrukcija Ženski fond i Mreža žena Rasinskog okruga.

Alternativni centar za devojke Kruševac će se takođe pridružiti šetnji, pre čega će u Kruševcu deliti letke i u medijima govoriti o ženskim pitanjima. Žene za mir iz Leskovca će se nakon deljenja letaka u Leskovcu takođe pridružiti.

Nakon šetnje, od 19h u Labrisu možete pogledati film „Sufražetkinje“.

Na kraju ovog dana, BeFem organizuje dodelu priznanja za feminističke inicijative za 2017. godinu od 21h u KC Gradu – Bring the Noize.

Osim mape dešavanja u Srbiji, RŽF je objavila i zaseban popis dešavanja u regionu.

Međunarodni dan žena obeležava se svake godine osmog marta, podsećajući na konstantnu borbu žena u, i protiv patrijarhalnog i kapitalističkog sistema, a za jednaka socijalna, ekonomska i politička prava.

Mnogobrojne organizacije širom sveta obeležavaju osmi mart na različite načine, od samo-ženskih radionica, preko programa koji govore o problemima sa kojima se žene susreću u borbi za jednakost, do organizovanja protesta.

Prethodni članak

Zbog poplava vanredna situacija na jugu Srbije

Zamišljene kraljevine – zemlje sigurne nejednakosti

Sledeći članak