Marksizam za 21.vek – konferencija

marksizam-za-21-vek

U nedelju, 20. maja, u sali Amerikana u Domu omladine Beograd održaće se jednodnevna regionalna konferencija „Marksizam za 21.vek“.

Konferencija „Marksizam za 21.vek – iz odbrane u napad“, koju organizuje revolucionarna socijalistička organizacija Marks21, počinje u 13h i obuhvatiće tri panela, na kojima će se diskutovati o socijalnim borbama vođenim u proteklih nekoliko godina, te kako na osnovu tih iskustava izgraditi zajedničku strategiju borbe za pravednije društvo.

Prvi panel „Radnička klasa, danas?“ ima za cilj da preispita revolucionarni potencijal radničke klase u današnjem društvu, dok će se na drugom panelu govoriti o tome na koje načine povezujemo sindikalno i radničko organizovanje s vanparlamentarnim borbama koje nisu isključivo ili prvenstveno radničke, ali takođe moraju biti neizostavni deo borbe protiv svih oblika opresije i eksploatacije.

Na trećem panelu aktivisti i aktivistkinje Marks21, Ne davimo Beograd, Socijaldemokratske unije i Iskre (antikapitalističke studentske organizacije iz Slovenije), diskutovaće o različitim modelima organizovanja na levici i preispitati da li nam je i zbog čega i danas potrebna radnička partija.

Pored aktivistkinja i aktivista pomenutih organizacija, na konferenciji će izlagati i Adin Cekić, predstavnik Sindikata studentkinja i studenata, učenica i učenika i mladih nezaposlenih iz Slovenije, novinar i levičar Dragomir Olujić Oluja, i marksistički filozof i teoretičar iz Mađarske Gašpar Mikloš Tamaš.

Ovo je druga po redu regionalna konferencija koju Marks21 organizuje.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE