Studije zajedničkog primaju novu generaciju polaznika i polaznica

studije-zajednickog

Otvorene su prijave za Studije zajedničkog koje organizuje Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko.org u saradnji sa drugim organizacijama.

Studije su namenjene svima koji tragaju za teorijskim i praktičnim modelima koji predstavljaju alternativu kapitalističkoj organizaciji rada, proizvodnje i života.

Prjave su otvorene do 10-og septembra.

U okviru ovog programa polaznici i polaznice u saradnji sa organizatorima i predavačima i predavačicama se bave analizom teorijskih pretpostavki, kao i postojećih praksi koje su zasnovane na principima zajedničkih dobara, s ciljem postizanja egalitarnije proizvodnje, ali i pravednijeg života u zajednici vođenog idejom opšteg ili zajedničkog dobra.

Program studija je osmišljen tako da polaznicima i polaznicama približi ovaj koncept i sve njegove složene pretpostavke i posledice, kao i da ih motiviše i osnaži da principe zajedničkog integrišu u sopstvene napore promišljanja, borbe i ostvarivanja drugačijih društvenih i proizvodnih odnosa, te šire političke promene.

U osmišljavanju ovog programa organizatori polaze od konteksta neoliberalne komodifikacije i privatizacije resursa i usluga koji se smatraju javnim dobrima.

Ne samo da se dodatno intenziviraju podele u društvu, već je za sve veći broj ljudi ugrožena mogućnost zadovoljenja osnovnih životnih potreba, a razvoj njihovih kapaciteta podređen je interesima privilegovanih grupa i samog kapitala. U takvoj situaciji koncept zajedničkih dobara (commons) se reaktuelizuje kao jedan mogući, politički značajan, alternativan model proizvodnje, upravljanja i korišćenja dobara, kao i bivanja zajednicom, koji se suprotstavlja kapitalističkoj logici.

Poziv za prijavljivanje, organizatori upućuju svim pojedincima i pojedinkama koji u okviru svojih organizacija i inicijativa ili svom individualnom radu tragaju za teorijskim i praktičnim modelima koji predstavljaju alternativu kapitalističkoj organizaciji rada, proizvodnje i života.

Studijeće će biti održavane u prostorijama Magacina u Kraljevića Marka u Beogradu i besplatne su za sve učesnike.

Program Studija zajedničkog organizuju pojedinci i pojedinke okupljeni oko Platforme zajedničko.org u saradnji sa Ministarstvom prostora i organizacijama Polekol i Mladi za Kaluđericu.

Opširnije informacije o Studijama zajedničkog i procesu prijavljivanja za učešće, možete pronaći na internet stranici zajednicko.org.

P.M.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE