Nastavak protesta protiv „zakona o robovlasništvu“ i uvođenja paralelnog sudskog sistema u Mađarskoj

hu_protest_szabadegyetem_fb

Foto: Szabad Egyetem / Facebook

Demonstranti su se sinoć okupili ispred zgrade parlamenta u Budimpešti, nakon čega su u protestnoj šetnji blokirali saobraćaj na nekoliko centralnih ulica, mostu Margit i Lančanom mostu. Nastavak demonstracija je preko društvenih mreža najavljen i za vikend.

Policija je okupljene zasipala suzavcem. Iz mase su na policajce, koji su u velikom broju štitili ulaz u parlament, u nekoliko navrata letele dimne bombe i flaše. Po navodima policije, povređeno je desetak službenika, dok je petnaestak demonstranata zadržano pod sumnjom da su počinili krivična dela.

Time se broj privedenih od početka protesta u sredu podigao na 51, a zadržanih u pritvoru na 28.

Mađarski mediji navode da je policija oko ponoći, pred sam kraj protesta, protivpravno pred kamerama legitimisala grupu građana koje je prethodno opkolila na jednom od budimpeštanskih bulevara.

Protest je iniciran izmenama zakona o radu, koje omogućavaju poslodavcima da zaposlenima nametnu 400 prekovremenih radnih sati godišnje, dozvoljavajući im istovremeno da ih plate sa zadrškom od tri godine.

Paralelni sudski sistem podrazumeva formiranje administrativnog suda čije činovnike će neposredno postavljati ministar pravde. Oni će imati jurisdikciju nad pitanjima korupcije, izbornog zakona i prava na protestno okupljanje, te biti nadređeni postojećim sudskim telima.

Mađarsko zakonodavstvo dodatno prilagođava interesima kapitala, a vlast centralizuje do neslućenih razmera, kako smatraju kritičari.

Sporni zakoni su prekjuče izglasani dvotrećinskom skupštinskom većinom, uprkos trodnevnom žestokom protivljenju opozicije i pokušaju opstrukcije glasanja. Nekoliko opozicionih poslanika je juče za remećenje reda u parlamentu kažnjeno novčanim kaznama od prosečno pola miliona forinti (1.500 €).

Demonstranti su danas najavili nastavak protesta. Na podršku i učešće su ponovo pozvale studentske organizacije i sindikati.

Direktan prenos demonstracija možete da pratite ovde.

I.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE