Dan nakon eksplozije u Rakiti ostaje nejasno šta je eksplodiralo

U radovima na gradilištu vodozahvata male hidroelektrane u selu Rakita učestvuje i bager u čijem je auspuhu juče navodno detoniran eksploziv.

U saopštenju koje je nakon jučerašnje eksplozije na tom gradilištu objavilo Nacionalno udruženje malih hidroelektrana, se navodi da je eksplodirao auspuh bagera, koji je neidentifikovana osoba napunila eksplozivom.

Takođe, se navodi da je radnik Milorad Jovanović pukom srećom izbegao ozbiljnije povrede i da je u prisustvu policije u auspuhu bagera nađeno još ručno pravljenih gelera.

Investitor Goran Belić je za Kurir je izjavio da je potrebna hitna reakcija nadležnih organa jer, kako kaže, organizacija Odbranimo reke Stare planine vrši podstrekivanje meštana na vršenje krivičnih dela, koji za štetu mogu da imaju ne samo uništavanje imovine, nego i života.

Međutim, u radovima koji su nastavljeni i juče i danas, između ostalog, učestvuje i bager koji je bio predmet gore navedenih izjava. O tome za portal Mašina govori Mile Nikolov, meštanin sela Rakita.

Juče ujutru oko sedam sati stvarno se začula eksplozija. Izašao sam napolje da vidim šta se događa, tu su bile i druge komšije. Bager je stajao na sred puta, oko njega su bili radnici, a kasnije su došli policija i inspektori. Napravili su uviđaj, a nakon toga sam ja otišao kući da doručkujem. Kada sam završio sa doručkom, sišao sam dole ponovo i tada je već bager radio punom parom na gradilištu.

Investitor sada krivi meštane, ali taj bager je bio pod zaštitom 24 časa. Imaju video nadzor i čuvare koji čuvaju mašine, tamo niko nije mogao da priđe, kaže Nikolov.

Podsećamo da investitor Goran Beljić ima trenutnu zabranu radova na izgradnji cevovoda i da je bio u obavezi da izvadi cevi iz korita Rakitske reke, što još uvek nije uradio. Radovi na vodozahvatu su nastavljeni i danas.

R.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE