Akt o promeni Ustava potvrđen je na referendumu, pokazuju preliminarni rezultati

Većina izašlih glasača na republičkom nivou potvrdila je promenu Ustava, birači u Beogradu, Novom Sadu i Nišu većinom protiv.

glasanje na izborima

Za promenu Ustava u oblasti pravosuđa glasalo je 61,84% izašlih građana dok se 37,10% izjasnilo protiv, pokazuju preliminarni rezultati koje je Republička izborna komisija saopštila sinoć.

Izlaznost je bila veoma niska. Manje od jedne trećine, oko 30%, građana sa pravom glasa su se izjasnili na referendumu. Predstavljeno slikovitije, Akt o promeni Ustava potvrdio je svaki šesti građanin s pravom glasa.

Međutim situacija u najvećim gradovima je drugačija. U Beogradu se na referendumu izjasnilo nešto preko 45% birača i većina, oko 55%, glasala je protiv Akta o promeni Ustava. Slični su rezultati u Novom Sadu i Nišu, gde su građani takođe glasali protiv Akta.

Mnogi su primetili i da je preliminarne rezultate referenduma pre Republičke izborne komisije saopštio predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se na konferenciji za medije iz sedišta Srpske napredne stranke. Gotovo ni jedna televizija nije imala specijalnu emisiju o referendumu i rezultatima glasanja već su prenosile obraćanje Vučića iz sedišta njegove stranke.

Prema RIK nije bilo značajnijih nepravilnosti tokom sprovođenja referenduma.

Prema Crti, organizaciji koja je posmatrala glasanje, nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na 4% glasačkih mesta. Ta organizacija ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja referendumskog glasanja, i ističe da su glasačka mesta nepravilno pripremljene i da su povređene procedure za glasanje van glasačkog mesta. Iz Crte dodaju da je na skoro 30% glasačkih mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Podsećamo da je opozicija bila bezmalo jedinstvena po pitanju referenduma, odnosno da su četiri od pet predizbornih opozicionih koalicija pozvala građane da izađu na referendum i da zaokruže „ne“.

A.J.

Prethodni članak

Ko zna sve o vama? Fejsbuk prikuplja i prodaje podatke o vama, ali nije jedini

Prvi put blokiran i granični prelaz zbog protesta protiv Rio Tinta

Sledeći članak