Aktivistkinje pružile podršku ženama ispred Palate pravde pre početka suđenja Miroslavu Miki Aleksiću

Danas u 9 časova je počelo suđenje Miroslavu Miki Aleksiću. Aktivistkinje i aktivisti su se okupili pre početka suđenja ispred Palate pravde kako bi podržali žene koje su ga optužile za silovanje i seksualno nasilje.

Danas u 9 časova je počelo suđenje Miroslavu Miki Aleksiću. Aktivistkinje i aktivisti su se okupili pre početka suđenja ispred Palate pravde kako bi podržali žene koje su ga optužile za silovanje i seksualno nasilje.

Aktivistkinje su se okupile uz poruku „Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja!“. Skup su organizovale organizacije Žene u crnom, Verujem ti, Ženska solidarnost, CK13, a ispred Palate pravde su bile i aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd. Okupljene su držale transparente „Verujemo Mileni Radulović“, „Silovali su u ratu, siluju u miru“ i „Pravda za žrtve, kazne za počinioce“.

Organizatorke skupa su podsetile u saopštenju za javnost da je Miroslav Aleksić optužen za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam polaznica škole glume koje je Aleksić vlasnik:

„U svetlu činjenice da je, nakon sprovedene istrage u vezi sa 19 krivičnih dela seksualnog nasilja počinjenih od 2008 do 2020. godine, protiv Aleksića pokrenut krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu, ovaj slučaj je za žene u Srbiji istorijski slučaj za koji se nadamo da će promeniti dosadašnji način postupanja i stavove Viših javnih tužilaštava u celoj Srbiji u pogledu krivičnog gonjenja za krivično delo silovanja, i kada ono nije odmah prijavljeno.“ navodi se u saopštenju.

„Istovremeno izražavmo uznemirenje povodom odluke suda da suđenje bude otvoreno za javnost, iako je Tužilaštvo predložilo sudu da isključi javnost tokom trajanja glavnog pretresa, radi zaštite privatnosti učesnica i učesnika u postupku. Ovakva odluka suda je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom Viših sudova u Srbiji po kojoj su suđenja za silovanje zatvorena za javnost, i u suprotnosti sa Nacionalnom Strategijom za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela koju je Vlada Srbije usvojila u avgustu 2020. godine“ naglašavaju organizatorke skupa.

Aktivistkinje su upozorile na to da se ovaj postupak sprovodi u društvenoj atmosferi koja većinski podstiče nepoverenje prema ženama koje su preživele seksualno nasilje, dok se javni prostor i poverenje poklanjaju osobama optuženim za nasilje: „Ovo vidimo kao simptom društva koje neguje kulturu silovanja i koje je obamrlo za saosećajnost i solidarnost sa žrtvama.“

Organizatorke su u svom saopštenju istakle i niz zahteva:

„Od pravosudnih institucija da postupak vode sa posebnom pažnjom za brigu i dobrobit preživelih i svoje poverenje poklone rečima preživelih, a ne nasilnika.

Od medija da profesionalno izveštavaju o ovom slučaju i aktivno se uključe u demontiranje kulture neverovanja žrtvama, kloneći se svake relativizacije nasilja i estradizacije i banalizacije iskustvava preživelih“, navodi se u saopštenju.

I.P

Prethodni članak

Javna sednica o PGR-u za Beograd: igra izdržljivosti, privid kooperativnosti

Četvorodnevna radna nedelja na probi u Velikoj Britaniji

Sledeći članak