Bez posla ostalo 2.700 nastavnika

Uprkos apelima prosvetnih sindikata, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u prethodnoj školskoj godini bez posla je ostalo 2.700 prosvetnih radnica i radnika.

Uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj koronavirusom, podaci Unije sindikata prosvetnih radnika pokazuju da je samo tokom prošle godine bez posla ostalo 2.700 prosvetnih radnica i radnika.

Kako Večernje novosti pišu, u osnovnim i srednjim školama širom zemlje određeni su prekobrojni prosvetni radnici i radnice. Njih 148 sa punom radnom normom proglašeno je tehnološkim viškom, među kojima je najviše učiteljica, ukupno 19, a bez posla je ostalo i 11 nastavnika praktične nastave.

Za „viškove“ su određeni i pojedini nastavnici iz srednjih stručnih škola, poput kožarske, dizajnerske, grafičke, građevinske.

Većina prosvetara koji su ostali bez posla zapošljava se u drugim školama u kojima ima upražnjenih radnih mesta, za Večernje novosti izjavio je Dobrivoje Marjanović, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Nastavnici koji su tehnološki višak u svojoj školi konkurišu za posao u drugoj obrazovnoj ustanovi u kojoj je upražnjeno „njihovo“ mesto. Oni imaju prednost u odnosu na kolege koje tu već predaju, ali su zaposleni na određeno vreme. Nastavnici koji su tehnološki višak, takođe mogu biti raspoređeni na rad u bibiloteku, ili neko drugo mesto u svojoj školi.

Kako se dalje objašnjava, prosvetni radnici koji ne nađu novi posao u narednih godinu dana primaće 65 odsto od plate, samo ukoliko su pre gubitka posla imali punu normu. A ukoliko se ne zaposli ponovo, te definitivno ostane tehnološki višak, dobiće otpremninu.

Podaci Unije sindikata prosvetnih radnika pokazuju Od 2015. godine raspoređeno je oko 25.000 nastavnika, a prošle školske godine preuzeto je 2.115 prosvetara, dok je od 2015. do 2020. godišnje preuzimano oko 2.500 njih. Podaci pokazuju i da je oko 11.000 nastavnika koji su radili na određeno dobilo stalan posao, s tim da je njihovo zapošljavanje išlo po fazama, pa je tako sada na redu peta faza, odnosno nastavnici koji su počeli da rade 2018. godine na određeno vreme čekaju da dobiju stalno zaposlenje.

Kako su i pred kraj prethodne školske godine iz sindikata apelovali, rešenje za ovakvo stanje jeste smanjenje broja učenika po odeljenju, sa više od 30 koliko ih sada ima, na optimalnih 24, što bi otvorilo potrebu za angažovanjem nastavnika koji ostaju bez posla.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Nova.rs je tokom prošle nedelje izjavila, da je državno izdvajanje za obrazovanje u Republici Srbiji skoro najmanje u Evropi, na pretposlednjem je mestu. Početna plata prosvetnog radnika koji ima visoku stručnu spremu u Srbiji iznosi 59 i po hiljada dinara, dok, recimo, nastavicima sa oko 15 godina radnog staža i razrednim sterešinstvom ona iznosi oko 70 hiljada dinara. Nastavnik ili nastavnica pred penzijom bi imali oko 75 hiljada dinara, objasnila je Jasna Janković. Oko 75 posto zaposlenih prosvetnih radnica i radnika u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju ima visoku stručnu spremu.

V.K.

Prethodni članak

SSSS zahteva ratifikovanje međunarodne Konvencije o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada

Uspešan štrajk slovačkih radnica u Beluši ovekovečen pamfletom „Moramo se držati zajedno“

Sledeći članak