Bliži se „Europrajd 2022“: sve učestaliji napadi na LGBT+ zajednicu

Napadi na pripadnike i pripadnice LGBT+ populacije prouzrokovani javnim pozivima na nasilje nad njima u povodu održavanja međunarodne manifestacije „Europrajd 2022“, sve su učestaliji.

Mnoge organizacije koje se bave ljudskim pravima ovih dana iskazuju javno negodovanje povodom atmosfere nasilja koju proizvode pripadnici različitih desnih organizacija, političkih stranaka i crkve.

Iz Labrisa, organizacije za lezbejska ljudska prava i Konsultacije za lezbejke su uputili javne reakcije povodom govora banatskog episkopa Nikanora u kome je pozvao na primenu oružanog nasilja protiv učesnica i učesnika predstojećeg Europrajda i njihove dece i pozvali državne nadležne organe da hitno reaguju:

„Nedopustivo je da u sekularnoj državi visoki zvaničnici Srpske pravoslavne crkve ostaju nekažnjeni za širenje govora mržnje i poziv na fizičko nasilje! Stoga zahtevamo hitnu reakciju nadležnih i pozivamo Republičko javno tužilaštvo da ispita postojanje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti i podsticanje na činjenje zločina iz mržnje“, izjavili su u saopštenju.

Iz pomenutih organizacija su upozorili da ovakav čin predstavlja „kontinuitet politike Srpske pravoslavne crkve od koje zahtevamo da prestane sa praksom širenja diskriminacije i mržnje na osnovu seksualne orijentacije i etničkog porekla“.

U svom saopštenju Labris i Konsultacije za lezbejke su takođe osudile i govor mržnje protiv premijerke Ane Brnabić na osnovu njenog društvenog porekla i seksualne orijentacije, što je, kako su naveli, u suprotnosti sa osnovnim vrednostima koje Ustav Republike Srbije garantuje svojim građankama i građanima:

„Nedopustivo je da bilo koja lezbejka, uključujući i premijerku, doživljava ovakav govor mržnje, uključujući i širenje neproverenih informacija o njenom i privatnom životu njene partnerke i sina. Napad na porodicu premijerke napad je na svaku od nas koja živi u lezbejskoj porodici“, naglasile su.

Ko od koga brani porodicu

Marko Mihailović iz organizacije „Beograd prajd“ u emisiji „Probudi me“ koja se emituje na Novoj S, izjavio je da je prajd protest za bolji položaj LGBT+ zajednice koja je u „užasno lošoj situaciji“.

Na izjavu Ivana Kostića, narodnog poslanika iz Dveri, da oni organizuju proteste protiv prajda u odbranu porodice, Mihailović je upitao: „Od koga branite porodicu? Prajd ne samo da nije protiv porodice, već se upravo time i bavi.“

„Jel vi mislite da ja nemam porodicu? Jel vi mislite da ja nisam građanin ove zemlje?“ nastavio je Mihailović sa pitanjima, komentarišući da bi pripadnici Dveri porodicu trebalo da brane od njih samih, budući da narušavaju društveni mir šireći ozbiljne obmane i pozivajući na nasilje protiv pripadnika LGBT+ populacije i crtajući metu na njihovom čelu.

Mihailović je pomenuo i konkretan slučaj napada na maloletnu osobu koji se desio u javnom prevozu samo nekoliko dana ranije, na liniji 48. Tom prilikom jedan mladić je napao maloletnog dečaka, u pratnji nekoliko drugova, vređao ga je i pretukao, zbog toga što je pripadnik LGBT+ zajedice, dok su ostali putnici kao i vozač mirno sedeli. Jedino je, prema svedočenju samog dečaka, jedan muškarac pritekao u pomoć, pomogao mu i smirio situaciju.

 „Gde ste vi tu da se bavite pravima dece i porodice i da osudite taj napad? Gde su Dveri kada je dvanaest žena ubijeno u femicidu ove godine? Gde su Dveri kada se radi o nasilju u porodici? To je ono što ugrožava našu porodicu i to je ono što ugrožava našu zemlju“, Mihailović je odgovorio na optužbe pripadnika Dveri koje su se mogle čuti danima i nedeljama, dodajući da su, uz nereagovanje institucija, ekonomski kolaps koji je u toku, kolaps vladavine prava, i Dveri, makar delimično, odgovorne za sve teži položaj LGBT+ populacije u Srbiji.

Prajd Zagreb. Foto: Radnička fronta

Vučić: Šta hoćete od države?

Za razliku od prethodnih godina pod Vučićevom vlašću, javne reakcije i pozivi na nasilje protiv LGBT+ zajednice koji dolaze od desnih organizacija, političkih stranaka i crkve su sve učestaliji, naročito povodom najavljenog „Europrajda“ koji se planira za septembar 2022. godine.

Tako je Srpski pokret Dveri prvo pozvao Vladu Srbije da otkaže održavanje ove manifestacije, jer, kako su ocenili, manifestacija predstavlja antidemokratsko nasilje manjine nad većinom građana Srbije, a zatim su pozvali predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se izjasni da li je za tu manifestaciju ili ne.

Nakon poruka mržnje vladike banatskog Nikanora, povodom čega se oglasio i  Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) i pozvao Republičko javno tužilaštvo da reaguje povodom konkretnog govora i rastućeg talasa homofobije, održana je i litija protiv „Europrajda“ u organizaciji neformalnog udruženja “Za odbranu porodice”.

Aleksandar Vučić je, dan nakon održane litije, uputio kritiku medijima koji samo „pokušavaju da otežaju i onako tešku poziciju Srbije“ i dodao da o porodičnim vrednostima pričaju oni koji su osuđeni za porodično nasilje, te upitao javnost „šta u stvari hoćete od države“.

Povodom sve učestalijih napada na organizaciju Beograd Prajd koja organizuje predstojeću manifestaciju “Europrajd”, koordinator te manifestacije, Goran Miletić, izjavio je da se, što se tiče LGBT+ zajednice, promene neće desiti preko noći, niti, kako to ističu desničari, će te promene stići sa Europrajda ili kao deo neke EU agende:

„Sve promene zavise samo od nas u Srbiji, političke volje i nas koji pripadamo zajednici i koji na jednakosti u svim aspektima moramo da insistiramo“, rekao je Miletić.

Iz pomenute organizacije su formulisali i jasne zahteve koje su uputili nadležnim institucijama kako bi generalno poboljšali uslove života i rada LGBT+ zajedice, među kojima se nalazi i zahtev za usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima, zatim usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, kao i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Kako ističu, vrednosti za koje se zalažu su: antifašizam, ravnopravnost, solidarnost, sloboda, inkluzivnost, mir i poštovanje zakona.

V.K.

Prethodni članak

Novosađani pokrenuli peticiju protiv spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“. Prvi dan prikupljanja potpisa obećava

Jedan Bajatović plus 99 radnika jednako prosečna plata

Sledeći članak