Blok 37: Borba stanara i stanarki protiv izgradnje višespratnice na zelenoj površini

Već više od mesec dana stanari i stanarke Bloka 37 na Novom Beoogradu pokušavaju da odbrane zelenu površinu u njihovom naselju na kojoj investitor Durst development doo Beograd planira da izgradi poslovni objekat.

protest u bloku 37 na novom beogradu

Nakon započinjanja radova u Bulevaru Milutina Milankovića, stanari i stanarke u Bloku 37 su se pobunili zbog plana da se ispred njihove zgrade na zelenoj površini izgradi poslovna višespratnica. Kako stanari navode, nigde u ulici se ne gradi sa te strane. Tada su počeli pregovori između investitora i stanara, no dogovor još uvek nije postignut.

U toku jučerašjeg dana je na gradilištu došlo do guranja i svađe između građana i privatnog obezbeđenja koje je angažovano na gradilištu. Nakon tih događaja građanke i građani su se okupili na protestu na kojem su poručili da neće odustati sve dok ne dobiju garanciju da će radovi biti obustavljeni do postizanja kompromisnog rešenja. Kako navode stanari, investitor je prekršio dogovor da neće nastavljati sa radovima dok se ne postigne kompromisno rešenje, zbog čega će nastaviti sa dežurstvima ispred ograde gradilišta.

protest u bloku 37 na novom beogradu
Protest u Bloku 37 na Novom Beogradu; Foto: Čuvari/ke vatre / Facebook

U pregovorima učestvuje i Grad Beograd, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ranije izjavljivao da su građani koji protestuju protiv izgradnje zgrade u novobeogradskom Bloku 37 u pravu i poručio je investitoru da još stoji ponuda da ga grad obešteti za ulaganja.

Vesić navodi da je investitoru ponuđeno više opcija: „Na žalost, nije se odlučio da prihvati nijednu ponudu. Meni je žao što nije sačekao da se završi kompletna procedura u Gradu, kako smo se bili dogovorili, mislim da je to kršenje dogovora, to nije u redu. Vi znate da su se građani žalili Ministarstvu građenine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo je na moju molbu veoma brzo utvrdilo činjenice, doneto je rešenje, to rešenje je prosleđeno Gradu. Veoma brzo ćemo završiti proceduru i tada ćemo znati da li je ta građevinska dozvola izdata sa svim propisima ili ne“, prenosi N1.

Za to vreme građani i građanke ovog novobeogradskog bloka dežuraju na smenu ispred gradilišta dok se, kako navode, ne nađe rešenje.

I.P.

Prethodni članak

Zagrebački kolektiv Blok pokrenuo kampanju „Za poštenu plaću!“ u sektoru kulture

Strane investicije i domaći zakoni – slučaj kompanija iz Kine

Sledeći članak