Prvi put blokiran i granični prelaz zbog protesta protiv Rio Tinta

U subotu, 15. januara, ponovo je u znak protesta protiv projekta „Jadar“ blokirano više saobraćajnica u Srbiji, a prvi put je blokiran i granični prelaz kod Loznice.

Građani blokirali saobraćajnice i granični prelaz

Na blokadu saobraćajnica su i ovog puta pozvale ekološke organizacije, uključujuči Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i pokret Ekološki ustanak. Kako je ranije najavljeno, došlo je i do radikalizacije protesta u vidu blokade graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice.

Kako prenose mediji, tokom protesta je došlo do nekoliko incidenata. U Šapcu, Preljini i Beogradu vozači su pokušali da kolima probiju blokadu, a u Vranju je saobraćajni policajac nasrnuo na jednog od aktivista.

Blokade su uspešno sprovedene uprkos tome što je u njima učestvovao manji broj građana nego početkom decembra. Iz ekoloških organizacija su poručili da nameravaju da nastave proteste protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, ponovivši zahtev da se javnosti na uvid dostave svi dokumenti relevantni za projekat „Jadar“.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je poručio da će naredne subote ekološke organizacije pozvati na obustavu rada čitave Srbije i najavio da na narednom protestu očekuje učešće 10.000 ljudi.

Prethodnog petka, 14. januara, pokret Kreni – Promeni je na konferenciji za štampu ponovio zahtev nadležnima da ukinu Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ i da uvedu moratorijum na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina. Ovom prilikom Savo Manojlović iz Kreni-Promeni izneo je tvrdnju da je ovaj plan pravna osnova za poslovanje Rio Tinta u Srbiji i da bi njegovim ukidanjem nestao pravni osnov po kom bi Rio Tinto mogao da od Srbije traži obeštećenje zbog prekidanja projekta. Pravnici, međutim, tvrde da osnovu za izgradnju rudnika i moguće pokretanje međunarodne arbitraže u slučaju stopiranja njegove realizacije daje Zakon o rudarstvu iz 2015. godine, o čemu se možete informisati ovde.

I.K.

Prethodni članak

Akt o promeni Ustava potvrđen je na referendumu, pokazuju preliminarni rezultati

Samo četvrtina vijetnamskih radnika koji grade fabriku Linglong ima dozvolu za rad

Sledeći članak