Borba za spas vrtića je urodila plodom, ali još nije kraj

Zahvaljujući višemesečnim pritiscima roditelja, sindikata, stručnjaka i opozicionih partija – došlo je do poboljšanja uslova za boravak dece u vrtićima i unapređenja položaja tehničkog i kuhinjskog osoblja. „Roditelji će nastaviti da se bave radnim uslovima zaposlenih u ustanovama predškolskog vaspitanja i neće napustiti borbu za normalno odrastanje, zdravo i bezbrižno detinjstvo dece“, rekla je za Mašinu Nina Mihaljinac iz inicijative „Za spas vrtića“.

Uvođenje navodno besplatnih vrtića za svu decu na teritoriji Beograda i reorganizacija zanimanja u predškolskim ustanovama sa ciljem otuđivanja radnih mesta izazvalo je hitne reakcije šire i stručne javnosti, a nadasve roditelja. Kako ste ranije mogli da čitate na Mašini, ovim je direktno ugrožena dobrobit dece, kvalitet usluga u vrtićima i položaj zaposlenih.

Prošle godine u aprilu, vrtići su dobili upit o tome kojeg osoblja bi mogli da se oslobode, kao viška zaposlenih. Da li se ovako štedi ili se šteti za Mašinu je ranije objasnila Jelena Dinić, vaspitačica, sindikalna aktivistkinja i urednica stranice „Vrtić Info“:

„Autsorsovanjem tehničke službe se navodno štedi, a ustvari se uvode posrednici tj. agencije za te usluge čime dobijate veći trošak za budžet, dovodite te radnike u prekarni položaj, a za posledicu imate slabiji kvalitet hrane i ostalih usluga, pogoršanje ionako lošeg kvaliteta boravka dece u kolektivu, kao i pogoršanje radnih uslova vaspitača i sestara. Namera iza ovih takoreći kombinacija je bogaćenje pružaoca tih usluga tj. vlasnika agencija na račun dece, tehničkog osoblja i vaspitača i isisavanje sredstava iz budžeta koji svi plaćamo imali decu ili ne“.

Prema rečima Nine Mihaljinac iz inicijative „Za spas vrtića“, već do tada u državnim vrtićima radni uslovi tehničkog i kuhinjskog osoblja (kuvarica, servirki, spremačica, čuvara) bili su jako loši, od plate ispod minimalca, do preopterećenosti i raznih vrsta pritisaka. Kada je ovo osoblje odlazilo, vrtići nisu adekvatno raspisivali konkurse za upražnjena radna mesta niti zapošljavali nove kadrove, pa su u nekim predškolskim ustanovama ukinuti obroci za decu s alergijama – pod izgovorom da nema osoblja koje će ih pripremati. U PU Skadarlija počelo se i sa služenjem obroka u podrumskim prostorijama.

Tada su inicijativu „Za spas vrtića“ pokrenuli roditelji iz PU Dečji dani, o čemu ste više mogli da čitate na Mašini.

„Iza svega toga stajala je namera da se tehničko i kuhinjsko osoblje u vrtićima primora na odlazak, što bi značilo i gašenje centralnih kuhinja i otvaranje prostora za unajmljivanje privatnih agencija za ketering i čišćenje. A da bi se sve to zamaskiralo i dobio pristanak roditelja i javnosti, najavljen je besplatan vrtić“, kaže Mihaljinac.

Međutim, kako u praksi ovo osoblje priskače u pomoć već preopterećenim vaspitačima i vaspitačicama (jedan vaspitač radi sam s grupom od oko 20 dece) – roditelji su shvatili da pored toga što bi kvalitet usluge državnog vrtića opao, moguće promene bi predstavljale i pretnju po bezbednost dece. Zato su veoma oštro i hitno reagovali, objašnjava Mihaljinac.

O značaju kuhinjskog i tehničkog osoblja, kao i neuslovima u kojima rade, za Mašinu je govorila Aida Srećković, bivša servirka u jednom beogradskom vrtiću.

Roditelji iz inicijative „Za spas vrtića“ su osim peticije koja je za 7 dana dobila oko 5000 potpisa, u međuvremenu istraživali situaciju, obraćali se medijima i kolektivima kao što je Solidarna kuhinja, slali zvanična pisma upravi vrtića i sarađivali sa sindikatima.

Jedno od rešenja za nepovoljne radne uslove tehničkog i kuhinjskog osoblja koje su roditelji ponudili jeste da se 10% prihoda koje ostvaruju privatna lica poput Sportiše, Čarobne frule, Cambridge akademije, baletskog studija Pirueta, koje u vrtićima obavlaju komercijalnu delatnost bez ikakve nadoknade, preumseri na žiro račun sindikata predškolskog vaspitanja, a da sindikat ta sredstva dalje preusmeri tehničkom i kuhinjskom osoblju. Predložili su da se od prihoda izdvoje sredstva i za toalet papir, čaše i osnovna sredstva za rad u vrtićima – što su sve stavke za koje roditelji sada prikupljaju novac.

Prvi uspesi

Svi ovi pristisci roditelja, medija, sindikata, stručnjaka, drugih organizacija i opozicionih partija urodili su plodom. Ketering nije uveden, a tehničkom i kuhinjskom osoblju povećana je plata za 16 odsto.

Odlukom Vlade Republike Srbije koja je usvojena 31.08. 2023. godine, došlo do izmena dela Uredbe koji je obuhvatao zaposlene koji su primali plate ispod minimalne cene rada.

„Efektivno – prema rečima iz sindikata, sa različitim povećanjima, ovo će biti oko 10.000 dinara mesečno, što nije mala suma u odnosu na platu koja je do sada bila ispod minimalne (oko 38.000), ali jeste malo ako se pogledaju realni troškovi života, inflacija i mnoga najavljena poskupljenja“, za Mašinu navodi Mihaljinac.

„Roditelji će nastaviti da se bave radnim uslovima zaposlenih u ustanovama predškolskog vaspitanja i neće napustiti borbu za normalno odrastanje, zdravo i bezbrižno detinjstvo dece. Roditelji iz inicijative Za spas vrtića“, zaključuje Mihaljinac.

A.G.A.

Prethodni članak

Mineco ltd: Tužili smo KRIK jer ne poštuje odluku Saveta za štampu i nismo deo SLAPP tužbi

Trudnice preduzetnice od sistema ponovo zaboravljene, kažu Mame su zakon

Sledeći članak