„Borićemo se do kraja“, poručuju iz Udruženja radnika na internetu i pozivaju na protest

Udruženje radnika na internetu održalo je konferenciju za medije i širu javnost danas ispred Vlade Republike Srbije. Udruženje od predstavnika vlasti zahteva da sednu za pregovarački sto i poziva javnost da se priključe protestu u subotu ispred Skupštine Srbije.

Prema URI od oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava krenula u kontrolu prihoda fizičkih lica iz inostranstva u poslednjih pet godina, poslato je preko dve hiljade poziva. Među njima je i Vladimir Ilić, programer iz Petrovca na Mlavi, koji se u okviru konferencije za štampu obratio javnosti:

Prilikom prve uplate iz inostranstva prva stvar koju sam uradio je da sam ih pitao koliko i na koji način se plaća porez za delatnost koju obavljam. Rečeno mi je i u banci i u Poreskoj upravi da ne treba da platim porez dok primanja ne pređu šestostruki iznos prosečne zarade u Srbiji.

Kada je premašio iznos naveden od strane Poreske uprave, Ilić se ponovo obratio toj isntituciji s namerom da plati porez.

Ni tada nisu bili sigurni da li treba da plaćam ili ne, međutim ja sam insistirao da platim porez, i to rešenje imam. Niko mi nije rekao niti da se porez plaća na svaku pojedinačnu uplatu, niti da se plaćaju doprinosi. Da mi je rečeno, sigurno ne bih obavljao svoj posao na ovaj način. Ili ga ne bih obavljao, ili bih obavljao kao paušalac ili kompanija.

Poreska uprava od Vladimira Ilića potražuje šest miliona dinara, što je, kako se Ilić izjašnjava, iznos koji je nemoguće paltiti.

Poput mnogih mladih, Katarina Stanojević se suočila s teškoćama pri nalaženju posla u Srbiji i 2015. godine se opredelila za držanje časova engleskog preko platforme Bibo. Zarada, kako objašnjava, nikada nije bila veća od iznosa potrošačke korpe u Srbiji.

Želela sam da ostanem ovde, zaposlila sam se, pokušala sam da se informišem o plaćanju poreza i tada mi je rečeno da su moji iznosi smešni, da ne podležu oporezivanju.

Medijima se obratio i Miran Pogačar, predsednik URI, koji je poručio da će se radnici na internetu „boriti do kraja“ i da od predstavnika vlasti najpre zahtevaju da sednu za pregovarački sto.

Pogačar je uputio poziv javnosti da se priključi protestu koji se organizuje 16. januara u 15h ispred Skupštine Srbije i najavio je da će biti organizovanog prevoza iz različitih gradova, o čemu se zainteresovani mogu informisati preko internet stranice URI.

Podsećamo da je sredinom oktobra 2020. Poreska uprava najavila oporezivanje prihoda iz inostranstva. Iz vlasti se često mogu čuti priče o tome kako ti ljudi dobro zarađuju i da je red i da plate porez. Ranije smo razgovarali sa frilenserima koji su izneli svoje priče koje ne govore o lagodnom životu već o teškom, nesigurnom i slabo plaćenom poslu preko interneta.

A.J.

Prethodni članak

ASNS kritikuje Vučićev stav o neradnoj nedelji: „Predsednik je ponizio radnike i sindikate.“

Povodom novog konkursa za MSUB: institucije upropašćene i marginalizovane?

Sledeći članak