Broj internet radnika u Srbiji i susednim zemljama stagnira kao i njihove plate

Centar za istraživanje javnih politika predstavio je danas najnovije istraživanje Gigmetra, koje pokazuje da broj i plate platformskih radnika u regionu stagniraju, raste udeo žena i slabije plaćenih poslova.

Uoči drugog rođendana Gigmetra, instrumenta Centra za istraživanje javnih politika za praćenje platformskog rada, istraživači su predstavili najsvežije podatke vezane za rad preko internet platformi.

Nakon snažne ekspanzije prethodnih godina broj platformskih radnika u regionu Jugoistočne Evrope (Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj) stagnira.

Gigmetar prikuplja podatke sa tri najzastupljenijih platformi za rad preko interneta u Srbiji i svim susednim zemljama. Na dve od tri platforme došlo je do značajne promene broja gig radnika, dok je članstvo treće stagniralo.

Na Upwork-u 42,7% digitalnih radnika u Srbiji i regionu ima profil, što ovu patformu čini najvećom u Jugoistočnoj Evropi. Upwork je u proteklih šest meseci nastavio da raste i to sa 7,1% što se prevodi u okvirno 3000 novih profila radnika. Druga po veličini platformi, Guru, je zabeležila stagnaciju broja digitalnih radnika, dok je na trećoj, Freelancer-u, zabeležen pad od 17,1%, izložio je na onlajn predstavljanju rezultata istraživanja Zoran Kalinić, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Najnovija merenja pokazuju da je registrovano 104.988 digitalnih radnika u posmatranih devet zemalja na Upwork-u, Freelancer-u i Guru-u.

U Srbiji i Rumuniji locirana je skoro polovina aktivnih gig radnika na dominantoj platofrmi, njih 44,8%, a samo u Srbiji skoro jedna četvrtina, rekao je Vladan Ivanović, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Najveći broj platformskih radnika, oko 58%, radi u oblasti kreativnih usluga i multimediji, odnosno razvoju softvera. Njihova zastupljenost blago opada u odnosu na prethodna merenja, dok značajniji rast beleže administrativne usluge i unos podataka i pisanje i prevođenje. Ove promene ukazuju da na području Jugoistočne Evrope rad preko platformi postaje atraktivnije za populaciju sa manje sofisticiranim skupom veština, prokomentarisali su istraživači.

U platformskom radu znatno je više muškaraca nego žena. Na 1000 radnika 635 je muškog pola. U poslednjih šest meseci na nivou regiona došlo je do povećanja udela žena za 2,1%.

Tražena prosečna cena radnog sata ostala je praktično nepromenjena u odnosu na prethodno merenje, saopštili su iz Centra za istraživanje javnih politika. Dok je pad u februaru 2021. u odnosu na oktobar 2020. bio izraženiji, u najnovijem merenju cena je pala u proseku za 0,02 centa po satu. Zemlja sa najskupljom radnom snagom je i dalje Hrvatska (24,04$/h), dok je najjeftinija cena rada i dalje u Severnoj Makedoniji (16,05$/h).

Gigmetar je istraživački instrument Centra za istraživanje javnih politika koji prati trendove rada na platformama u Srbiji i u zemljama u Jugoistočnoj Evropi: Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Gigmetar je počeo sa radom u decembru 2019. godine i od tada prati aktivnosti gig radnika prema geografskom prostrianju, rasponu zarada po polu radnika i profesiji koju obavljaju.

A.J.

Prethodni članak

Zrenjaninski socijalni forum je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za strane radnike

Obustavljen sudski postupak protiv aktivista koji su branili Topli do od MHE

Sledeći članak