Četvorodnevna radna nedelja u Britaniji: srećniji, zdraviji i efikasniji radnici?

Zvanični rezultati ispitivanja uticaja smanjenja broja radnih dana na blagostanje zaposlenih i njihov radni učinak biće poznati tek nakon završetka testa koji je u Britaniji počeo u januaru, ali je već poznato da radnici prijavljuju da su zadovoljni četvorodnevnom radnom nedeljom.

Čekiranje pri izlasku iz fabrike

Mnogi od zaposlenih koji u Britaniji proteklih nedelja rade po četiri umesto pet radnih dana prijavljuju da su odmorniji i zadovoljniji, da uspevaju da bolje izađu na kraj sa porodičnim obavezama i negom i brigom za druge članova porodice, a neki su uspeli i da se posvete rekreaciji, sportu i hobijima, piše CNN.

Utisci  nisu loši ni sa strane nekih od poslodavaca. Izvršna direktorka jednog londonskog preduzeća tako je za CNN objasnila da je bilo teško reorganizovati rad u prvih nekoliko nedelja, ali da su se u međuvremenu snašli, pre svega smanjivši vreme dozvoljeno za interne i eksterne sastanke i omogućavajući radnicima da označe kada se koncentrišu na rad i ne žele da ih drugi ometaju. Sličan metod primenjuje i jedna firma za proizvodnju kozmetike, čiji zaposleni su se dogovorili da dva sata pre podne i dva sata popodne ignorišu e-majlove, pozive i poslovne četove:  

„Kancelarija zaliči na biblioteku, svi samo spuste glave i razvaljuju posao“, izjavio je direktor za CNN.

Podsetimo, sredinom januara je u Velikoj Britaniji otpočeo šestomesečni test četvorodnevne radne sedmice. U zasad najvećem testu ovog tipa učestvuje preko tri hiljade zaposlenih u sedamdesetak kompanija. Zaposleni su u obavezi da za četiri radna dana ostvare produktivnost koju inače ostvaruju za pet, a iznos plata im se ne menja.

Kampanju za skraćivanje radne nedelje i probni period u Velikoj Britaniji organizovali su 4 Day Week Global u saradnji sa organizacijama Autonomy i 4 Day Week UK Campaign, a pomoć su pružili i istraživači sa univerziteta u Kembridžu, Oksfordu i Bostonu. Organizatori kampanje omogućili su firmama koje učestvuju edukativne radionice i obezbedili pisane materijale sa ciljem da im pomognu da se prilagode na novo radno vreme.

4 Day Week Global je prethodno pokrenuo slične kampanje u Irskoj, SAD, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu. Dosadašnja istraživanja pokazuju da bi četvorodnevna radna sedmica mogla pozitivno uticati na produktivnost rada, barem u nekim delatnostima, a zaposlenima bi mogla pomoći da usklade rad sa privatnim životom i poboljšaju svoje fizičko i mentalno zdravlje. Naime, jedan od razloga za pokretanje ovakvih projekata u (post)pandemijskom periodu je i visok udeo mentalne preopterećenosti poslom koji prijavljuju radnici. Istraživanje koje je agencija McKinsey sprovela na uzorku od 5000 radnica i radnika širom sveta pokazala je da gotovo polovina prijavljuje većinu simptoma „burn-outa“, mentalne i fizičke iscrpljenosti obavezama.

Ako ovakvi eksperimenti nastave da daju dobre rezultate, četvorodnevna radna sedmica mogla bi postati deo zakonske regulative naprednijih zemalja. U Srbiji je, u međuvremenu, broj radnih sati ponovo najveći u Evropi.

I.K.

Prethodni članak

„Sloga“ apeluje da se minimalac, zarade i penzije odmah povećaju

Evropske organizacije protiv seksualnih i reproduktivnih prava primaju stotine miliona dolara podrške

Sledeći članak