Crna Gora: da li će preporuka Strazbura pomoći u borbi protiv uništavanja Skadarskog jezera

Izvor: Nacionalni parkovi Crne Gore / Facebook

Stalni odbor Saveta Evrope u Strazburu je doneo odluku o otvaranju slučaja vezanog za gradnju naselja Porto Skadar Lake i turističkog naselja „Mihailovići” u Nacionalnom parku Skadarsko jezero u Crnoj Gori.

Otvaranje slučaja Porto Skadar Lake i turističkog naselja „Mihailovići” predstavlja važan korak u borbi meštana i ekoloških udruženja iz Crne Gore protiv izgradnje luksuznih naselja.

Izgradnja takvih luksuznih naselja podrazumeva „ugrožavanje prirode, neodržive projekte gradnje, i podilaženje interesima privilegovanih pojedinaca”, kako je za Bilten prošle godine izjavila Nataša Kovačević, direktorka organizacije Green Home.

Zarad turističkih kompleksa Porto Skadar Lake i naselja „Mihailovići”, namenjenih višestruko većem broju turista nego što je lokalnog stanovništva, bilo je predviđeno i prekopavanje dna jezera i reke Bojane, odnosno isplanirana „ekološka katastrofa za hidrološki i biološki sistem jezera”.

Green Home i neformalno udruženje žitelja Virpazara zahtevali su obustavljanje izdavanja građevinskih dozvola za sporne komplekse i reviziju Nacrta Prostornog  plana za posebne namjene Nacionalnog parka Skadarsko jezero, usvojenog u julu 2018. Iznova su upozoravali na kršenje preporuka Bernskog sekretarijata iz 2018. godine, poslednji put letos, kada inspekcijski organi nisu reagovali na ravnanje terena i seču drveća sprovođenu u cilju priprema za gradnju naselja „Mihailovići”. Peticiju za spas Skadarskog jezera prošle godine je potpisalo 13 000 ljudi.

Izvor: Proto Skadar Lake / Facebook

Kako javljaju crnogorski mediji institucije Evropske unije su skrenule pažnju na Porto Skadar Lake kao primer neodržive gradnje i pozvale na sprovođenje preventivnih mera zaštite Skadarskog jezera.

Otvaranjem slučaja Savjet Evrope značajno povećava pritisak na Vladu Crne Gore da hitno zaustavi gradnju ovih objekata i adekvatno zaštiti područje Nacionalnog Parka Skadarsko Jezero, saopštava javnosti NVO Green Home.

I.K.

Prethodni članak

200.000 ljudi demonstriralo u Francuskoj

Na današnji dan osnovan je Antifašistički front žena

Sledeći članak