Sergej tvrdi da ne zna ko je nasilnik

Sergej Trifunović; Foto: Pokret slobodnih građana / Facebook

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da ne zna ko je osoba koja je napala aktivistkinju incijative Ne davimo Beograd Kseniju Radovanović, iako je prema tvrdnjama prisutnih to veče bio u društvu nasilnika.

Kseniju Radovanović je u petak 8. marta nepoznati muškarac udario nakon što je reagovala na njegovo bahato ponašanje i vređanje. Incident se dogodio u Kulturnom centru Grad, na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu.

Napadnuta aktivistkinja je za DW izjavila da je napadač stajao u grupi ljudi među kojima je bio i Sergej Trifunović:

Ja sam pokušala od njega da dobijem ime te osobe, ali on je odbio da kaže. Pozvala sam policiju, ali on je otišao pre nego što je policija došla.

Na ovu informaciju javnost je reagovala na društvenim mrežama zahtevima da Sergej Trifunović kaže ime napadača, za kojim policija traga.

Lider Pokreta slobodnih građana je na svom twitter profilu objavio izjavu o ovom događaju u kojoj kaže da ne poznaje napadača, već da je samo stajao nedaleko od njega i bio u društvu osobe koju poznaje iz viđenja: „moj poznanik je došao sa tim nekim tipom, ja sam se rukovao sa njim ali nisam čuo njegovo ime“. Takođe Trifunović kaže da ne poznaje čoveka koji je udario devojku, ne poznaje devojku i nije video sam incident, te da su na njega žene nakon incidenta „agresivno vikale“ jer su „mislile da je napadač iz njegovog obezbeđenja“.

Ksenija Radovanović je za DW izjavila i da su „Oko Osmog marta uvek uzavrela osećanja koja valjda naše društvo kod muškaraca gaji, da se na bilo kakav ženski poziv na zaštitu naših prava reaguje time da agresivne feministkinje hoće ovo ili ono.“ I dodaje:

Mislim da je ovaj simbolični događaj na Osmi mart nešto što se zaista dešava svakodnevno gomili žena, ali one nemaju prostor da o tome pričaju iz dobro poznatih razloga i iz straha koji i ja sad osećam, jer sam iskusila to što se zapravo dešava. Mislim da je njegova reakcija bila zgranutost na to što nisam dopustila da mi preti bez razloga i da sam dobila ono što su muškarci zapravo učeni da je normalna reakcija, a to je da se obračunaju nasiljem.


I.P.

Prethodni članak

Presuda u korist umetnika nezavisne scene – čeka se novo rešenje Ministarstva kulture

Nekada radnici, danas beskućnici: Radnički muzej „Trudbenik“

Sledeći članak