Dan crvenih knjiga

Dvadesetprvi februar, datum objavljivanja prvog izdanja Komunističkog manifesta 1848. godine, obeležava se kao „Dan crvenih knjiga“.

„Dan crvenih knjiga“ prvi put je obeležen pre dve godine na inicijativu indijske izdavačke kuće LeftWorld Books. Njegov cilj je davanje podrške autorima i izdavačima literature koja propagira ideje sa levog dela političkog spektra, a koji su sve češće pod pretnjama i napadima širom sveta, kako je Mašina već pisala. Godine 2020. praznik je obeležen na više kontinenata, nizom javnih događaja na kojima je organizovano javno čitanje Komunističkog manifesta i druge leve literature na različitim jezicima. Tada je ustanovljen i haštag #redbooksday, čije korišćenje je postalo značajnije u pandemijskim uslovima.

Kako izveštava Tricontinental, „Dan crvenih knjiga“ je inspirisao nastajanje Međunarodnog saveza levičarskih izdavača (International Union of Left Publishers (IULP), koji su u protekle dve godine zajednički objavili četiri knjige: Lenin 150, Mariátegui, Che, i Paris Commune 150. Savez trenutno radi na definisanju principa razmene knjiga između izdavača i formiranja čvršćih veza u cilju reagovanja na napade na autore, izdavače, štampare i knjižare.

Na veb stranici Red Books Day možete naći informacije o događajima vezanim za obeležavanje dvadeset prvog februara, ali i objaviti informacije i poziv za aktivnosti koje sami ovom prilikom organizujete.

Podsetimo, leva literatura predstavlja alat za razumevanje surovog sveta nejednakosti u kome životarimo i neophodno sredstvo za izgradnju novog društvenoekonomskog sistema.

Prethodni članak

Srbija povećava budžet za odbranu, vojsku i policiju nauštrb zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite

Litijumska groznica u Boliviji

Sledeći članak