Danas je Dan rudara u Srbiji

Dan rudara je ustanovljen povodom sećanja na štrajk u Senjskim rudnicima koji je organizovan 6. avgusta 1903. Prosečna zarada u rudarskom sektoru niža je od iznosa prosečne potrošačke korpe.

Rudarska zastava

Povodom Dana rudara čestitke rudarima uputile su dve najveće sindikalne centrale, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.

Iz SSSS-a poručili su da će nastaviti borbu za bolji materijalni i socijalni položaj rudara, i da će se taj sindikat zalagati za veća ulaganja u sektor rudarstva, koji mora da bude ne samo ekonomski isplativ, već i ekološki održiv.

Samostalni sindikat metalaca Srbije obeležava Dan rudara organizovanjem svečnog skupa rudara na kojem će se najboljim rudarima za 2021. godinu uručiti priznanja i prikladni pokloni.

Rudari u Srbiji se suočajvaju sa izazovima po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu, odnosno sa umanjivanjem radnih prava. O svedoče i nedavni protesti i kineskih i srpskih radnika rudnika u Boru i Majdanpeku. Tada je sindikat „Nezavisnost“ u Ziđinu saopštio da po novom kolektivnom ugovoru poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene noćnog rada i ukidanje regresa.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (oktobar 2018.), bruto iznos prosečne plate u sektoru rudarstva je 97.705 dinara, što neto zaradu i dalje smešta ispod iznosa prosečne potrošačke korpe.

Dan rudara je ustanovljen povodom sećanja na štrajk u Senjskim rudnicima koji je organizovan 6. avgusta 1903. Tada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. Ujedno, izborili su se za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

A.J.

Prethodni članak

Zašto nemamo radne sudove u Srbiji?

Zakon jačeg, otimanje javnih resursa i prodaja budućnosti: tribina „Beograd pod opsadom investitorskog urbanizma“

Sledeći članak