Danas je Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Foto: Autonomni ženski centar / Facebook

Danas se obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici. U Srbiji je prema podacima Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, od početka 2020. u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno šest žena.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017. godine na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije koja je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki. Povod za pokretanje te inicijative bila su ubistva počinjena 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno ukupno sedam žena.

Nasilje nad ženama u vreme vanrednog stanja

U toku vanrednog stanja žene su bile ne samo izolovane, već i suočene sa većom ekonomskom nesigurnošću i porastom nasilja prema ženama. Podsećamo na podatke Ujedinjenih nacija koji govore da je u toku poslednjih 12 meseci 243 miliona žena i devojčica starosti od 15 do 49 godina preživelo seksualno ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera, a 2017. godine zabeleženo je 87.000 slučajeva femicida.

Iz Autonomnog ženskog centra upozoravaju da precizan broj ubijenih žena nije moguće utvrditi bez zvanične javno dostupne evidencije i utvrđenog broja žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

Moguće je i da nisu svi slučajevi dospeli u medije, naročito imajući u vidu da je zbog vanrednog stanja kretanje bilo ograničeno, a dolazak do informacija otežan.

Kako se navodi u saopštenju Autonomnog ženskog centra, tokom vanrednog stanja nije bilo mnogo izveštavanja o femicidima, ali su ovaj period naročito obeležila dva slučaja. Radi se o slučaju u Nišu, kada je već osuđivani nasilnik samo šest meseci nakon izlaska iz zatvora ubio i drugu ženu, dok mu je kazna za prvo ubistvo bila umanjena za 3,5 godine. U drugom slučaju je dvadesetogodišnjak iz Leskovca osim maćehe, ubio i sestru, polusestru i oca.

Iz Autonomnog ženskog centra upozoravaju da možda nikad nećemo saznati koliko je žena ubijeno od strane nasilnika tokom vanrednog stanja, ali iz našeg i iskustva drugih zemalja znamo da se u ovakvim situacijama povećava i nasilje i rizik od njegovog smrtnog ishoda:

Zbog toga žrtve nasilja u porodici ne smeju biti ostavljene same sa nasilnicima, bez mogućnosti da potraže pomoć. Sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici ne može se odgoditi ili pauzirati, institucije u svakom trenutku (a naročioto tokom vanrednog stanja) moraju delovati sa dužnom pažnjom i učiniti sve da žrtvama pruže podršku i da ih zaštite. Svi potencijalni rizici od mogućeg povećanja ili smrtnog ishoda nasilja moraju biti uzeti u obzir prilikom institucionalnog odgovora na nasilje prema ženama. Podsećamo državu da je odgovorna da zaštiti žene od nasilja i zahtevamo da to neodložno i čini, navodi se u saopštenju.

Foto: Ne davimo Beograd / Facebook

Dan obeležen u Beogradu, Užicu i Nišu

Autonomni ženski centar i Žene u crnom su u Beogradu obeležile Dan sećanja na žene žrtve nasilja. Na transperentima su se mogle videti poruke poput „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Zašto ih nema među nama“, „Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici“.

U Užicu je akciju obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja sproveo Ženski centar Užice, dok je u Nišu obeležen u organizaciji Centra za devojke.

Ukoliko trpite nasilje ili poznajete nekoga ko je izložen nasilju informacije o servisima koji su vam dostupni možete pronaći ovde.

Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici – Ni jedna žena manje!

I.P.

Prethodni članak

Šta mi socijalisti možemo da naučimo od korporativnog strategijskog menadžmenta?

Godine represije nad sindikalnim aktivistima u kompaniji Jura

Sledeći članak