Deda Avram je pre trideset godina spasio dinar

Prošlo je tačno 30 godina od kraja druge po redu najveće hiperinflacije u svetu, koja je okončana programom Narodne banke Jugoslavije i njenog guvernera Dragoslava Avramovića.

Hiperinflacija u Saveznoj republici Jugoslaviji je 1993. i 1994. godine trajala 22 meseca. Kako je za Mašinu podsetio Nemanja Drobnjak, samo Mađarska je u periodu od 1945-46 imala veću hiperinflaciju od tadašnje SR Jugoslavije, ali uz skoro duplo manje trajanje.

Hiperinflacija je okončana je denominacijom dinara – „skidanjem nula“. Dvadesetčetvrtog januara 1994. uveden je novi dinar, čija je vrednost isprva izjednačena sa nemačkom markom. Novi dinar se prve godine dosta dobro „držao“, da bi narednih, kako objašnjava Drobnjak, usled nedostatka promišljenog usklađivanja socijalnih potreba sa potrebama proizvodnog sektora inflacija ponovo porasla – ali ne i na nivo hiperinflacije.

Stari dinari su još nekoliko meseci mogli da se menjaju za nove. Pre toga su mesecima novčanice koje je stalno doštampavala štamparija u Topčideru čim se na njima vredele manje od papira i farbe kojima su proizvođene:

„Ostaće zabeležen sledeći podatak koji deluje nadrealno: dnevna stopa inflacije bila je 65 odsto, dok je dupliranje cena išlo na svaka 34 sata. Maksimum je, prema nekim podacima, navodno dostigla u januaru 1994. godine – 5.578.000.000.000.000.000 odsto (5,578 triliona) ili oko 113 odsto na dan. Usled ogromnog pada vrednosti novca na dnevnom nivou dolazilo se u situaciju da novčanica bude izdata u ponoć, a već ujutru joj vrednost opadne za 5%. Da bi joj u podne vrednost opala za preko 50%. Uveče novčanica nema gotovo nikakvu vrednost“, piše Drobnjak.

Dragoslav Avramović
Dragoslav Avramović; Izvor: SANU

Novi dinar je kolokvijalno nazvan Deda Avramovim dinarom po Dragoslavu Avramoviću, guverneru Narodne banke koji je bio na čelu tima koji je osmislio program monetarne stabilizacije.

Na čelu „tima“ koji je prethodno uveo SFRJ, pa SRJ u propast, ratove, hiperinflaciju, nestašice hrane i lekova, glad, kriminal, iseljavanje, i talas samoubistava su političari koji nakon petooktobarskih nazovi-promena nikada nisu lustrirani, od kojih su mnogi povratili pređašnje pozicije pa čak i uvećali političku i ekonomsku moć.

I.K.

Prethodni članak

Građenje bez dozvole je krivično delo, osim ako ste Linglong

Tužba Južne Afrike za genocid protiv Izraela i beskorisnost međunarodnog prava

Sledeći članak