Deset hiljada radnika preduzeća Džon Dir štrajkuje zahtevajući veće plate

Radnici svetski poznate kompanije za proizvodnju poljoprivrednih mašina obustavili su rad u tri američke države.

UAW John Deere štrajk

Radnici kompanije Džon Dir već deset dana štrajkuju u američkim državama Ajovi, Ilinoisu i Kanzasu. Štrajk je počeo 14. oktobra, nakon što je sindikat UAW (United Auto Workers) objavio da nije postignut dogovor o platama i povišicama, kao i planovima za penziono osiguranje zaposlenih, u pregovorima koji su se vodili sa upravom. Radnici su predloge uprave velikom većinom odbacili na glasanju.

Kako piše Labornotes, kompanija je tokom pregovora odustala od nekoliko predloga koje su predstavnici sindikata kritikovali kao skandalozne, uključujući i ukidanje nadoknade za prekovremeni rad, ukidanje rasta plata za radnike sa dužim stažem i prebacivanje dela troškova zdravstvenog osiguranja na radnike. Podjednako neprihvatljivim, ipak, radnici smatraju i predlog da novi zaposleni nemaju pravo na zdravstveno osiguranje nakon penzionisanja.

Slična podela na ranije i kasnije zaposlene u Džon Diru postoji još od 1997. godine i predmet je sindikalne borbe. Aktuelnim predlogom najnovije zaposleni bi nakon penzionisanja imali najmanja prava.

Radnici smatraju da uprava za sebe neopravdano zadržava preveliki deo profita kompanije. Naime, dok se radnicima u proizvodnji predlažu male povišice i lošiji uslovi penzionisanja, plate i privilegije menadžera neprekidno rastu. Takve odluke uprava ne može da pravda potrebom za smanjivanjem troškova u godini kada je Džon Dir zaradio rekordan profit od gotovo šest milijardi američkih dolara, iliti gotovo duplo više nego obično.

Saznanje da novca za plate i penzije ima jedan je od faktora koji su radnike Džon Dira motivisali da proglase prvi štrajk od 1986. godine. Mediji komentarišu da je na radnike u proizvodnji voljne da se bore za svoja prava ohrabrujuće delovalo i to što su tokom pandemije proglašeni neophodnima za opstanak privrede. Prekid u lancima snabdevanja bi, takođe, mogao naterati preduzeća i države da ozbiljnije shvate zahteve domaćih radnika.

Štrajk u Džon Diru se, uz to, pridružio nizu protestnih obustava rada u Sjedinjenim Državama zbog kojih je protekli mesec u medijima počeo da biva nazivan „štrajkotobrom“. Radnici su štrajkovali u fabrici cerealija Kellog’s, štrajk izglasali u Alijansi sindikata u zdravstvu, a obustavu rada najavljuje čak 100.000 sindikalno organizovanih radnika širom SAD.

I.K.

Prethodni članak

Večeras u ULUS-u otvaranje 14. Kondenz – Festivala savremenog plesa i performansa

Napadnute prostorije organizacije Žene u crnom

Sledeći članak