Desnica ojačala pozicije na izborima za Evropski parlament

Proevropske grupe će i dalje biti dominantne u zakonodavnom telu, ali je veliki rast doživela evroskeptična krajnja desnica.

Evropski parlament; Foto: Sunčica Kovačević

Evropska narodna partija (EPP) je ostvarila veliki uspeh na izborima za Evropski parlament u nedelju, piše Politico. Ova parlamentarna grupa desnog centra će prema preliminarnim podacima imati 184 poslanika od 720 mesta u parlamentu. Socijalisti i levi centar su zadržali broj poslanika, a liberalna grupa Obnovimo Evropu je pretrpela poraz.

Kako je i bilo očekivano, mejnstrim i proevropske grupe su ostale dominantne, i moći će da formiraju vladajuću koaliciju sa strankama desnog i levog centra. Ipak, zabrinjava jačanje krajnje desnice.

Krajnja desnica može da slavi

„Ako bi krajnja desnica formirala jedinstvenu grupu, to bi bila druga najveća snaga u parlamentu, iza tradicionalno dominantne Evropske narodne partije“, piše Politico. Kako komentarišu, rivalstva i neslaganja unutar redova krajnje desnice čine taj scenario malo verovatnim, ali će ipak njena sama veličina pomeriti politiku EU dodatno udesno.

Stranke krajnje desnice grupisane su u dve grupe u parlamentu, Stranku evropskih konzervativaca i reformista (ECR) i Identitet i demokratiju (ID). Zbirno, oni će raspolagati sa 131 poslaničkim mestom u EP-u. U ovaj zbir, pritom, ne ulaze poslanici Alternative za Nemačku (AfD), koji su dobili 15 mesta, mađarski Fides sa 10 poslanika, poljska Konfederacija sa 6 i tri poslanika bugarske stranke Preporod.

Zgrada Evropske komisije u Briselu; Foto: Mašina

Krajnja desnica protiv imigracije i zelene tranzicije

Najupečatljviji uspeh krajnja desnica je ostvarila u Francuskoj. Nacionalni front je osvojio trećinu glasova, duplo više nego Makronova Renesansa, čime se konsolidovao se kao vodeća ultranacionalistička grupa u sledećem parlamentu. Emanuel Makron je odmah nakon izbora za EP raspustio francuski parlament i zakazao nove izbore.

„Porast nacionalista i demagoga je opasan ne samo za našu naciju već i za Evropu“, poručio je Makron u govoru juče – isti čovek koji je, podsetimo, u pokušaju da privuče desničarske glasače nedavno tražio da Francuskoj treba „ratna ekonomija“.

Mari le Pen je, sa svoje strane, izjavila da je Nacionalni front spreman da „preokrene državu, brani interese Francuske i okonča masovnu imigraciju“.

U Italiji je partiju Braća Italije Đorđe Meloni podržalo više od četvrtine glasača. Kako smo ranije pisali, očekivano je da uz porast desnice u EP poraste i uticaj italijanske premijerke na zakonodavstvo u EU, ali i na izbor narednog mandatara za Evropsku komisiju.

Krajnja desnica oličena u Alternativi za Nemačku (AfD) je ostvarila dobar rezultat i u Nemačkoj, pozicionirajući se kao druga najjača stranka, u pomeranju udesno koje je Socijaldemokratsku partiju Nemačke dovelo do najgoreg rezultata u istoriji. Najveći gubitnici su, ipak nemački Zeleni, koji su pali za 8,5% glasača na 12%, čime su, kako piše Al Jazeera, „kažnjeni od strane glasača zbog troškova politike smanjenja emisije CO2 – u skladu sa očekivanjima ekoloških partija širom Evrope“. „Prošli smo dobro jer su ljudi postali antievropski raspoloženi“, rekla je u nedelju ko-liderka AfD Alis Vajdel.

Nacionalisti su dobili podršku preko četvrtine glasača u Austriji. Prema izveštavanju austrijske radio televizije koji prenosi Rojters, Slobodarska partija Austrije (FPO) je dobila 25,5 odsto glasova, tesno ispred konzervativne Narodne partije (OVP) sa 24,7 odsto i Socijalnih Demokrata sa 23,3%.

„Krajnja desnica se takođe dobro pokazala u Holandiji“, piše Al Jazeera, „Sa antiimigracionom Partijom slobode Gerta Vildersa koja je predviđena da osvoji šest mesta, samo dva mesta manje od ukupnog broja koji su pokupile stranke levog centra i zelene“.

Po preliminarnim rezultatima Orbanov Fides je ostvario dobar rezultat, ali manje ubedljivo nego ranije, spavši sa 52% na 44% glasova.

Kako izveštava Alarm, ipak ima dobrih vesti. Socijalisti i Zeleni su pobedili u Holandiji ili Danskoj. Štaviše, „sve skandinavske zemlje su uspele da praktično eliminišu krajnju desnicu i pošalju u Evropu uglavnom levičare, zelene i uglavnom, najviše desnog centra“.

I.K.

Prethodni članak

Radnici Jure nastavljaju, za sada, najorganizovaniji štrajk u ovoj kompaniji

„Bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost”, poručuje Društvo konzervatora Srbije

Sledeći članak