Očekivan rast uticaja Đorđe Meloni u Evropskom parlamentu

„Ako Fon der Lajen bude nominovana za drugi mandat, ona će najverovatnije imati posla sa Evropskim parlamentom u kojem će (...) Meloni iznova, čini se igrati ključnu ulogu”, navodi se u analizi lista Politico.

Desnica će ojačati svoje pozicije na evropskim izborima sudeći po svim anketama. „Italijanska premijerka je spremna da postane duhovni vođa tog bloka, gurajući Brisel udesno u svemu, od migracione politike do Evropskog zelenog dogovora, ambicioznog paketa klimatskih zakona koji desnica koristi kao boksersku vreću”, piše Politico.

Isti izvor skreće pažnju na bliskost Meloni sa Von der Lajen i Trampom, koja bi za evropsku desnicu mogla da postane dodatni izvor moći nakon izbora u EU i SAD.

„Ako Fon der Lajen bude nominovana za drugi mandat, ona će najverovatnije imati posla sa Evropskim parlamentom u kojem će (…) Meloni iznova, čini se igrati ključnu ulogu”, navodi se u analizi lista Politico. Podsetimo, prema istraživanju Euronewsa i agencije Ipsos krajnja i evroskeptična desnica će na izborima za Evropski parlament početkom juna ostvariti pobedu u šest od 27 zemalja članica EU.

Milijarde evra za obuzdavanje migracija

Politico skreće pažnju na to da su zapadne elite gajile sumnje prema Meloni na početku njenog mandata 2022. zbog njenog otvorenog profašizma. U međuvremenu je italijanska premijerka, međutim, uspela da izgradi poverenje i „tihi, ali moćni uticaj na vrhunske političare EU poput predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen”, ocenjuje se:

„Upravo je njen pritisak, uz ostale desničarske lidere, primorao Brisel da ukine planirana ograničenja upotrebe pesticida i skreše svoj klimatski paket. Pritisak od strane Meloni je, takođe, u velikoj meri pomerio stav Evrope o migracijama, od onog koji se fokusirao na azil i preraspodelu među državama EU, ka plaćanju trećim zemljama da zadrže migrante izvan granica bloka”, piše Politico.

Meloni je nedavno sa Fon der Lajen otputovala u Egipat da joj pruži podršku u potpisivanju sporazuma o migraciji prema kojem će EU platiti Kairu čak 7,4 milijarde evra za podršku vladinim finansijama i obuzdavanje migracija. Sličan sporazume je sa Tunisom potpisan 2023.

Đorđa Meloni se obraća demografskom samitu u Budimpešti, 2023. godine; Foto: Elekes Andor / Wikimedia Commons

Bliskost s Trampom

Ako Meloni postane „Visoka sveštenica evropske desnice”, a Tramp dođe na vlast na izborima u SAD u novembru, da li će Meloni ostvariti dobru saradnju sa njim ili ostati verna proukrajinskom, pro-NATO taboru, pitaju se analitičari.

Jedan od mogućih odgovora je „da, i jedno i drugo”

„Za sada, Meloni se pokazala posebno vešta u italijanskoj diplomatskoj tradiciji igranja na obe strane. Umesto da postane bauk žena Evrope, a la Orban, Meloni se nije eksponirala dok je tokom prethodne dve godine ulagala napore da poveća uticaj politiku EU”, konstatuje se u Politico i zaključuje da se može očekivati rast uticaja Đorđe Meloni.

Orbanov Fides bi mogao pristupiti desničarskom bloku

Iako Fidesz „prirodno” pripada bloku desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu, mađarska vladajuća partija je zapravo formalno nezavisna od kada je 2019. izbačena iz najvećeg bloka u EP, ENP-a, za koji se očekuje da će i na nastupajuim izborima dobiti najviše poslanika.

Postoje indicije da bi Fides nakon izbora mogao da se pridruži stranci Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i da dodatno ojača poziciju Meloni. „Ona će se predstaviti kao neformalni lider svega desno od ENP — to je njen san“, dodao je informator iz parlamenta. Njen je san i fašizam, dodajmo sami.

I.K.

Prethodni članak

Intervju sa Ogemdi Ude, umetnicom iz Njujorka: „Ja vidim ples kao nešto kolektivno i kao način na koji se naše istorije kreću kroz nas“

Užičanke u borbi za vodu – novi dokumentarni film

Sledeći članak