Desničarska vlada Indije pod pritiskom organizovanih poljoprivrednika povlači tri sporna zakona o poljoprivredi

Organizovani i u borbi istrajni seljaci ponovo su naterali desničarskog premijera Indije Narendru Modija na povlačenje.

„Danas sam ovde da saopštim vama, odnosno celoj zemlji, da smo odlučili da povučemo sva tri zakona o poljoprivredi“, rekao je Modi u obraćanju naciji u petak ujutro, javlja Al Džazira.

Borba seljaka i njihovih saveznika protiv poljoprivrednih reformi traje duže od godinu dana. Za to vreme organizovan je i najveći štrajk u istoriji čovečanstva, o kojem je Mašina izveštavala.

Krajem prošle godine poljoprivrednici u protestu podigli su na rubu Nju Delhija šatore za smeštaj, uključujući i privremeno svetilište, biblioteku i nekoliko privremenih objekata medicinske namene i poručili su vladi Indije da se neće povući dok njihovi zahtevi ne budu uvaženi.

Podsećamo da je vlada Indije 5. juna 2020. godine, usred širenja pandemije COVID-19 na brzinu donela tri uredbe koje se odnose na sektor poljoprivrede. Uredbe su usvojene kao zakon već u septembru. Izostala je parlamentarna rasprava i dijalog sa predstavnicima poljoprivrednika o zakonima i njihovim mogućim posledicama na život poljoprivrednika.

Vladino objašenjenje za nedemokratski donešene zakone bilo je da će oni rešiti krizu indijske poljoprivrede liberalizacijom poljoprivrednog tržišta.

Poljoprivrednici preko svojih organizacija su proučili vlastima i javnosti da su gubitnici takvih reformi milioni indijskih seljaka, a dobitnici velike korporacije.

Gotovo 60% indijskog stanovništva bavi se poljoprivredom ili aktivnostima povezanim sa tim sektorom. Od seljaka koji poseduju zemlju 80% su mali vlasnici koji u proseku obrađuju površine manje od jednog hektara. Veliki broj seljaka uopšte ne poseduje zemlju, oni su u punom smislu poljoprivredni radnici.

Foto: All India Kisan Sabha / Facebook

Zakoni koje je donela Modijeva vlada su problematični i oštećuju male poljoprivrednike pre svega zbog toga što promovišu ugovornu poljoprivredu, objasnio je u intervjuu Madureš Kumar, koordinator Nacionalnog saveza narodnih pokreta Indije. Intervju sa Kumarom možete pročitati i na Mašini.

Kao rezultat spornih reformi mali seljaci moraju da sklapaju ugovore sa velikim korporacijama poput Pepsija, Koka-kole, Adanija i ITC-a. Između seljaka i takvih gigantskih korporacija ne postoji paritet moći, a zakon ne štiti slabiju stranu, samo ugovorne obaveze prema korporacijama.

Nadalje sporni zakoni ubrzavaju demontažu postojeće strukturne podrške poljoprivrednicima u vidu subvencionisanih cena otkupa (Minimum Support Price), dok rast prisustva korporacija i drugih tržišnih igrača u poljoprivrednom sektoru dalje obaraju cene.

Rakeš Tikait iz Unije indijskih seljaka izjavio je da „borba poljoprivrednika neće biti odmah prekinuta“.

„Sačekaćemo dan kada će poljoprivredni zakoni biti ukinuti u Skupštini. Vlada bi trebalo da razgovara i o drugim pitanjima poljoprivrednika“, prenosi Al džazira izjavu Tikaita.

Modi je pretrpeo politički poraz od strane poljoprivrednika i za vreme svoje prethodne vlade, između 2014. i 2019. godine, kada pokušao da promeni zakon o otkupu zemlje kako bi kompanijama olakšao sticanje poljoprivrednog zemljišta. Ovo je izazvalo ogromnu mobilizaciju poljoprivrednika između 2017. i 2019. godine.

A.J.

Prethodni članak

Vijetnamski radnici i dalje u nezavidnom položaju – štrajk, koškanje i zastrašivanje novinara

Robovski rad u našoj zemlji je nedopustiv, poručuju iz Ne davimo Beograd i političke platforme Solidarnost

Sledeći članak