Deveti dan blokade Rektorata u Novom Sadu: Studenti mimuju, policajci legitimišu

Studenti iz neformalne grupe STAV blokiraju Rektorat Univerziteta u Novom Sadu već devet dana, a nastaviće dok im se zahtevi ne ispune. Dok ih policija legitimiše, oni organizuju festival u zgradi Rektorata.

Policija je juče legitimisala studente koji sada već deveti dan blokiraju rad Rektorata Novosadskog univerziteta i koji nisu dozvolili da obezbeđenje Rektorata skine transparent na kojem piše „Dejan Madić SNS rektor“, prenosi Danas.

Kako Danas piše, obezbeđenje je dobilo naređenje od rektora Madića da ukloni transparent s njegovim imenom, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je obezbeđenje pozvalo policiju.

Studenti STAV-a su, čekajući rektora, organizovali trodnevni Rektorat fest, tokom kojeg su u holu Rektorata izložili mimove o rektoru Madiću i predsednici studentskog parlamenta Ivani Macak, kao i projekciju filma „Profesionalac“, a danas je na redu „Rektorat  kviz“ od 19h.

Studenti poručuju da će vrata Rektorata će biti zatvorena sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Kako smo ranije pisali, studenti iz neformalne grupe STAV blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu zahtevajući izmenu Pravilnika o sprovođenju izbora za studentski parlament, što bi omogućilo lakšu kandidaturu neformalnim grupama.

STAV zahteva ukidanje obaveze koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament. To znači da bi svako posebno trebalo da preuzme i popuni formular podrške, što je vrlo teško izvesti, posebno ako su potrebene stotine potpisa.

Na izborima za studentski paralament se kandidovao samo Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, o čemu ste ranije mogli da čitate na Mašini.

A.G.A.

Prethodni članak

Pobeda levice na francuskim izborima

Zbog prostornog plana za projekat Jadar protest ispred Ustavnog suda 11. jula

Sledeći članak