Dižem glas za mame – Ni jedna majka bez naknade manje od republičkog minimalca

Izvor: Mame Su Zakon / Facebook

Na jučerašnjem protestu Dižem glas za mame, okupljeni iskazali su podršku inicijativi za promenu zakona koji mnoge žene, decu i porodice diskriminiše oduzimajući im pravo na dostojanstvenu novčanu naknadu za porodiljsko odsustvo.

Protest koji je započeo u podne okupljanjem nezadovoljnih roditelja ispred Narodne skupštine, mirnom šetnjom je nastavljen sve do zgrade Vlade Republike Srbije ispred kojih su organizatorke protesta Mame su zakon od nadležnih ministara zatražile izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Podsećajući da je ovo njihov peti protest u Beogradu, Tatjana Macura iz udruženja Mame su zakon, pozvala je javnost na veću solidarnost, kako bismo pomogli i onima koji tu pomoć danas trebaju:

Preko 60 000 žena se danas porodi u Srbiji. Najmanje jedna trećina tih žena živi na ivici egzistencije. To nisu u pitanju samo žene, u pitanju su čitave porodice a najgore posledice primene ovakvog zakona i drugih zakona, osećaju nažalost, naša deca.

Istakavši da je tokom proteklih sedamnaest meseci od kada se primenjuje Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, inicijativa Mame su zakon na društvenim mrežama dobijala najčešće poruke koliki su to iznosi koje majke u Srbiji dobijaju po ovom novom zakonu, Macura je naglasila:

Govorimo o mesečnim iznosima koji su reda veličine osamsto dinara. Pre neki dan smo dobile u inboks poruku od žene koja prima mesečno nešto malo više od sto dinara. Šta možete gospodo iz Vlade da kupite mesečno za stopedeset dinara? Jel možete da živite mesečno sa sto dinara? Sram vas bilo. Sedamnaest meseci nas pravite budalama, sedamnaest meseci ignorišete zahteve majki.

Zahtevajući od Ministra Đorđevića da najhitnije primi one žene koje su napisale predlog izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom podvukla je da:

Ovaj Zakon ne ostavlja u lošem položaju samo žene, zabluda je ako mislite da se mi borimo samo za žene u Srbiji. Ovaj Zakon ostavlja posledice na žene, na njihove partnere, na decu, na sve one koji pružaju podršku u međuvremenu ovim porodicama a to su najčešće oni koji imaju jedina stabilna primanja u ovoj zemlji, naše penzionere.

Naglasivši okupljenima na protestu da mame imaju pravo na ono što su u međuvremenu zaradile i stekle, plaćajući doprinose i poreze, ponovila je zahtev za hitnim prijemom u Ministarstvu za rad i Ministarstvu finansija, kako bi što pre dogovorili izmene spornog zakona.

Da podsetimo, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom diskriminiše žene po osnovu posla koji obavljaju, nacionalnosti, u odnosu na to da li su zaposlene u državnoj upravi ili kod privatnika, kao i roditelje koji su dobili decu pre 1. jula 2018. godine, kada je ovaj zakon stupio na snagu.

Ovim zakonom se diskriminišu roditelji sa bolesnom decom, trudnice sa rizičnom trudnoćom, preduzetnice generalno, a posebno poljoprivredne preduzetnice, nezaposlene i mnoge druge, reč je o zakonu koji, kako profesor radnog prava, Mario Reljanović, ističe, krši konvenciju 183 o zaštiti materinstva koja određuje da primanja trudnice ne mogu biti drastično umanjena za vreme porodiljskog, a što ovaj zakon upravo radi: „Nema tu mesta za siromašne, država se ponaša tržišno a ne zaštitnički i socijalno prema roditeljima.”

Kako u inicijativi Mame su zakon ističu, ovo je tek prvi u nizu protesta koji će se u narednom periodu desiti u gradovima širom Srbije, sve dok ne dobiju sistemsku podršku.

V.K.

Prethodni članak

Kompanija Ringier cenzurisala naslovnu stranu NIN-a

Kad iz neke industrije odu pare, s parama pobegnu i muškarci. Rodna (ne)ravnopravnost u medijima

Sledeći članak