Donirajte za prve zadružne solarne elektrane na Staroj Planini: Elektropionir pokrenuo kampanju Solarna Stara

U selima Dojkinci i Temska uskoro bi mogle nastati prve zadružne solarne elektrane u Srbiji, ukoliko uspe kraudfanding kampanja koju je zadruga Elektropionir pokrenula u saradnji sa meštanima i gradom Pirotom.

„Uspeli smo na 15 godina da odložimo izgradnju malih hidroelektrana. Što se tiče ove ‘džaba’ energije, koju nam Sunce svakodnevno nudi i moli nas da je upotrebimo, za mene je to najbolji način. Vetroparkovi mogu da štete pticama, mini hidroelektrane nikako nisu dobre… U Suncu je spas“, smatra Janko Đorđević Mrcko, kustos Muzeja Odbrane reka Stare planina i aktivista ORSP.

Za razliku od malih hidroelektrana, čiju izgradnju su meštani staroplaninskih sela uspeli da zaustave uz podršku šireg ekološkog fronta, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista, poručuju iz Elektropionira. Zato je u saradnji sa meštanima i gradom Pirotom Elektropionir 21. juna pokrenuo kampanju za prikupljanje polovine sredstava potrebnih da se na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci izgrade prve zadružne solarne elektrane u Srbiji.

Prvu polovinu od potrebnih 1.680.000 dinara članovi i članice Elektropionira su već prikupili uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava.

„Kampanjom Solarna Stara Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore“, kažu u pratećem saopštenju.  

Solarne elektrane neće škoditi životnoj sredini ni od meštana otimati resurse za poljoprivredu i turizam, već donositi blagodet lokalnom stanovništvu, kako je prokomentarisao Tomislav Pančić, predsednik Mesne zajednice Temska. Naime, sav prihod koji u narednih 25 godina donese proizvodnja i prodaja struje iz ovih elektran biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

„Svaka novina će doprineti da naše selo bude jače, da ojača našu zajednicu. Male zajednice zavise od ovakvih malih projekata. Najveća želja naše generacije je opstanak našeg sela“, naglašava Ivica Veljković, predsednik Mesne zajednice Dojkinci, dodajući da bi izgradnja solarnih elektrana mogla da posluži kao primer za ugled drugim mesnim zajednicama.

Izgradnju solarnih elektrana građani mogu pomoći putem platforme Donacije.rs. Iz kampanje kažu da će se, ukoliko se sakupi više novca nego što je neophodno, višak uložiti u planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

„Raduje me mogućnost da budemo ZA nešto. Mi smo, gledajući ovako kroz vreme, vrlo rado prihvatali opciju da budemo protiv nečega. Sada imamo priliku da svi skupa budemo ZA nešto. Da budemo za nešto od čega ćemo svi imati koristi, za nešto što će rasteretiti zavisnost Srbije od fosilnih goriva, što će pozitivno uticati na kvalitet života, što će nam pomoći na kraju krajeva i da povratimo samopouzdanje koje smo čini mi se malo izgubili… Znači na prvom mestu me raduje ta mogućnost da budemo ZA nešto“, prokomentarisao je Davor Končalović, docent na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i član Energetske zadruge Elektropionir.

Srbija ima veliki potencijal za korišćenje solarne energije, koja je dostupna svima, bez diskriminacije.

„To je glavna karakteristika koja omogućava decentralizaciju proizvodnje energije i uključivanje raznih aktera u čitavu energetsku tranziciju koja je neophodna da bi naše i sva druga društva prošla što bolje u procesu klimatskih promena, čije su posledice već tu“, objašnjava Ana Džokić, članica zadruge Elektropionir i jedna od pionirki borbe za njeno masovnije korišćenje.

Iako su pojeftinjenje potrebne tehnologije i zakonske izmene, kojima svedočimo proteklih godina, približili korišćenje solarne energije građanima, na putu ka cilju ima još prepreka:

„Najveća prepreka je to što je proizvodnja energija ih solarnih panela i dalje košta, potrebno je odvojiti neki novac. Druga prepreka su mnoge institucionalne zavrzlame koje treba preći kako bi se prelazak na solarnu energiju ostvario“, zbog čega Džokić apeluje na nadležne da dodatno pojednostave procedure.

I.K.

Prethodni članak

KURS: Večerašnja izložba „Zamišljene granice“ kao kritički odgovor na program „Tvrđava mira“ u okviru novosadske Evropske prestonice kulture

„Radnici Fijata se ne bore samo za svoja prava već i za prava drugih radnika“, saopštavaju Oružari

Sledeći članak