Đureinović: Rehabilitacija Kalabića skandalozan primer revizije istorije

Viši sud u Valjevu je početkom jula usvojio zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, četničkog komandanta čije su jedinice odgovorne za masovne zločine tokom Drugog svetskog rata.

„Jedinice korpusa Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini počinile su tokom Drugog svetskog rata niz masovnih zločina po selima u Srbiji i nemoguće je da su one delovale bez znanja, dozvole, ako ne i naredbe, Nikole Kalabića kao komandanta korpusa”, kaže za Mašinu ovim povodom istoričarka Jelena Đureinović. Ona komentariše da rehabilitacija Nikole Kalabića nije iznenađujuća, nakon rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića 2015. godine i drugih četničkih komandanata koji su učestvovali u masovnim zločinima, poput Momčila Obradovića ili Spasoja Drenjanina, komandanta Avalskog korpusa odgovornog za pokolj u Vraniću.

Kalabićevu odgovornost za tzv. čišćenja komunista, teror, pljačke, premlaćivanje i pokolj nad civilima u Srbiji potvrđuju i dokumentacija i prepiske iz rata, kako je Đureinović 2017. izjavila za Radio slobodna Evropa. „Na primer, pokolj u Kopljaru kod Aranđelovca, u decembru 1943. gde je ubijeno 20 ljudi, gde on sam u depeši piše – sve sam ih poklao”, svedočila je istoričarka tada, navodeći niz sela, mahom u okolini Aranđelovca, u kojima su tokom Kalabićeve jedinice klale tokom ’42, ’43 i ’44. godine. U dokumentaciju koja potvrđuje Kalabićevu krivicu spada i anonimno pismo drugog oficira JVuO Draži Mihailoviću u kom se navodi da su polovina žrtava Kalabićeve jedinice nevini ljudi, koji se u izveštajima predstavljaju kao da to nisu – preciznije, predstavljaju kao komunisti, jer ih to u očima četnika čini legitimnim neprijateljima.

Rešenje o rehabilitaciji koje je 5. jula doneo Viši sud u Valjevu rezultat je desetogodišnjeg sudskog postupka koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Dragojlović. Kako piše N1, zastupnik Republike Srbije, Viši javni tužilac u Valjevu, će na ovo rešenje podneti žalbu. Viši sud u Valjevu je već jednom, 2017. godine, bio voljan da rehabilituje Kalabića, ali je donošenje odluke odloženo nakon što je Više tužilaštvo zahtevalo dopunu dokaznog postupka.

Dok istoričari navode da je Kalabić bio zločinac, zagovornici rehabilitacije tvrde da je on bio „jedan divan čovek”, domaćin i „ugledni intelektualac iz jedne od najuglednijih porodica u Valjevu odanih Кralju i otadžbini”, koji je, po njihovim tvrdnjama, lažno optužen.

„Kroz fokus na sudsko utvrđivanje istorijskih činjenica, rehabilitacije služe konstrukciji nevinosti i ‘skidanju ljage’ sa imena kolaboracionista i ratnih zločinaca sa komandnom ili direktnom odgovornosti. Četnički komandanti kao što je Nikola Kalabić kroz rehabilitaciju postaju pošteni domaćini i geometri a samim time se partizani i komunisti pretvaraju u zločince”, komentariše Đureinović.

Kalabić je rehabilitovan iako u dokaze protiv njega spada i pismo iz 1944, u kom, kako prenosi N1, piše:

„Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar proveri. Ispitaj još bar tri čoveka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuva od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa u večer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera“.

Kalabić je uhapšen 1945, ali okolnosti njegove smrti nisu poznate. U novembru 1946. proglašen je narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Danas skreće pažnju na to da odluka o rehabilitaciji ovlašćuje Kalabićeve naslednike da zahtevaju povraćaj ove imovine, koja, između ostalog, obuhvata i zemljište na Divčibarama, turističkoj destinaciji koja je u naglom razvoju.

I.K.

Prethodni članak

Nacionalizujte energetske kompanije, poručuju vlastima britanski sindikati

Dan građevinara – plate ispod proseka, rad na crno i česte povrede na radu

Sledeći članak