Dve najveće sindikalne centrale u Srbiji uputile su podršku Udruženju radnika na internetu

Predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ uputili su pisma podrške Udruženju radnika na internetu (URI) u kojima čestitaju na postignutom dogovoru sa državom i pozivaju na nastavak borbe za radna prava frilensera.

Protestna šetnja frilensera u Beogradu

Predsednik UGS „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković, izjavio je da je podrška URI-ju „logičan i neminovan izbor“ i naglasio da frilenseri „Nezavisnost“ mogu smatrati „svojim domom“.

„Predstoji dug zajednički put borbe za uređenje i poboljšanje zakonskog položaja i radnih i socijalnih prava frilensera“, rekao je Stojiljković.

Iz „Nezavisnosti“ smatraju da je za uređenje i ugovaranje odnosa u GIG ekonomiji (ekonomiji u kakvoj funkcionišu frilenseri) potrebno međunarodna sindikalna solidarnost i saradnja.

Predsednik SSSS-a, Ljubisav Orbović, naglašava da su frilenseri „u nedostatku radnih prava i usled nemogućnosti da se sindikalno organizuju osnovali udruženje kako bi se borili za pravdu i zakon“.

„Pokazali su da umeju da se samoorganizuju i suprotstave državi, ali i da pregovaraju sa državnim organima. Posle šest meseci borbe nejednakih, postigli su mnogo ali ne sve“, kaže Orbović.

I Orbović ističe da tek predstoji velika borba za uređenje radnog položaja i prava koje država mora da obezbedi frilenserima. On kaže da im „država ne sme nametati obaveze koje će im ugroziti buduću egzistenciju, kad već ona nije mogla da im je obezbedi i garantuje“.

Predstavnici URI-ja kao i predstavnici obe sindikalne centrale ističu da su i ranije imali razgovore o mogućoj saradnji. Sada kada je deo borbe frilensera završen ostaje nam da vidimo da li će buduća saradnja dobiti jasnije obrise sindikalne borbe kao i koliko će obe strane biti spremne da se prilagode novim okolnostima i nađu zajedničke tačke delovanja.

Da podsetimo, URI je nedavno, nakon šest meseci borbe, postigao dogovor sa Vladom prema kojem će frilenseri platiti deo dugovanja za poreze u prethodnih pet godina s tim da neće biti oporezivane najniže zarade frilensera. Deo radnika na internetu nije zadovoljan ovim rešenjem i dogovorom i nastavljaju svoju borbu.

M.M.

Prethodni članak

Šta menjati u radnom zakonodavstvu kako bi se poboljšao položaj radnika i radnica u Srbiji?

Da nam živi rad: uticaj širenja platformskog rada na položaj radnika

Sledeći članak