ELMO – mreža istočnoevropskih levih medija

Mreža istočnoevropskih levih medija ELMO, čija je Mašina članica, pokrenula je Fejsbuk stranicu.

ELMO (Eastern European Left Media Outlet) nastao je 2019. godine kao saradnja između medijskih platformi u devet nekadašnjih socijalističkih istočnoevropskih zemalja. Osnovane tokom poslednje decenije, ove platforme se zalažu za ublažavanje društveno-ekonomske nejednakosti koje su u naglom rastu od 1989. godine.

Uoči pokretanja Fejsbuk stranice, koju ćete naći ovde, ELMO je organizovao i onlajn diskusiju o pitanju finansijalizacije stanovanja, uspešnom referendumu eksproprijacije korporativnih vlasnika stanova u Berlinu i stambenom aktivizmu u Istočnoj Evropi.

Diskusiji pristupite ovde.

Članice ELMO su Mérce (Mađarska), LeftEast (međunarodno), Kapitál (Slovačka), The Barricade – Baricada România (Bugarska, Rumunija, međunarodno), Gazeta De Artă Politică (Rumunija), Platzforma (Moldavija), Krytyka Polityczna (Poljska), Alarm (Češka), Bilten (Hrvatska), Radnička prava (Hrvatska), Pole Blog (Slovačka) i Mašina (Srbija).

Cilj ELMO mreže je da razvije zajedničke perspektive o regionalnim pitanjima putem proizvodnje pouzdanih i regionalno i globalno relevantnih vesti i analize. U regionu u kojem se sa svakih pređenih 200 km menjaju ne samo granice već i jezik, razmena i zajednička proizvodnja tekstova je sredstvo za prevazilaženje nacionalnih i jezičkih barijera koje često izražavaju neprijateljstvo uprkos zajedničkim iskustvima istočnoevropskih naroda.

Tekstovima i prevodima koji su nastali u okviru ELMO možete pristupiti ovde.

A.J.

Prethodni članak

Predstavnici institucija odbili da učestvuju u Participativnom forumu Ministarstva prostora

Izrazito loši uslovi smeštaja stranih radnika koji grade fabriku Linglong u Zrenjaninu

Sledeći članak