Izrazito loši uslovi smeštaja stranih radnika koji grade fabriku Linglong u Zrenjaninu

Stručnjaci i sindikati smatraju da u slučaju radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu ima indicija i o trgovini ljudima.

vijetnamski radnici u zrenjaninu

Uslovi smeštaja velikog broja radnika koji rade na izgradnji kineske fabrike za preradu guma Linglong u Zrenjaninu su izuzetno loši. To je najblaži opis onoga što smo mogli da vidimo i čujemo u reportaži televizije N1 čiji su reporteri posetili napuštena skladišta u kojima je smešteno oko 750 stranih radnika.

„Ovde nas je 500, i tople vode je dovoljno samo za petoro. Isto je i u drugom kupatilu“, rekao je jedan radnik iz Vijetnama.

On i još 500 njegovih sunarodnika čine najveću grupu stranih radnika, suočeni sa lošim uslovima neki bi hteli da se vrate u svoju zemlju, međutim kako navode agencija preko koje su došli u Srbiju je prekinula kontakt sa njima a kineski poslodavci su im oduzeli pasoše.

Komentarišući ovu reportažu, stručnjak za radno pravo, Mario Reljanović je za N1 rekao da je to „karakteristično delo trgovine ljudima“.

„Oni su vrbovani zahvaljujući teškoj materijalnoj situaciji. Oduzeta su im dokumenta, tako da nemaju izbora moraju da sede tu gde jesu i pitanje da li su na to pristali ili nisu, i koliko su plaćeni je u ovom trenutku irelevantno. Moraćete da pitate tužioca, ali meni se čini da je ovo školski primer trgovine ljudima“, rekao je Reljanović.

Novinarka VOICE-a, Ivana Gordić koja je prva svedočila uslovima u kojima žive ovi radnici je za N1 rekla da se oni već sada žale da im je jako hladno.

„Oni su svi bosonogi i nose one plastične papuče. Idu po tim izlivenim fekalijama u tim papučama. Smrznuti su na pola i nikada u životu nisu videli sneg. Ja ne znam šta će biti za mesec ili dva kada počne prava zima“, kaže novinarka VOICE Ivana Gordić.

Pored nedostatka grejanja i manjka tople vode, radnici se žale i na nedostatak osnovne infrastrukture – nemaju nikakve kućne aparate, ormariće i sl. Veliki problem je i zagađena pijaća voda što je dobro poznato svim stanovnicima Zrenjanina.

fabrika Linglong u Zrenjaninu
Fabrika pneumatika Linglong u izgradnji u Zrenjaninu; Foto: Mašina

Sindikat Sloga osuđuje ovakav tretman radnika i apeluje da im se pomogne

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su danas izdali saopštenje u kojem uslove u kojima obitavaju vijetnamski i kineski radnici nazivaju „horor pričom“ i apeluju na nadležne da pomognu ovim ljudima.

„U ime profesionalizma, Ustava i zakona države Srbije, pozivamo MUP Srbije – Upravu za strance i nadležnu Policijsku upravu u Zrenjaninu da odmah u saradnji sa Inspekcijom rada izvrše kontrolu boravka svih radnika angažovanih na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu, jer u suprotnom pomažu u najmračnijoj trgovini ljudima i njihovoj radnoj eksploataciji, zbog čega bi Srbija mogla imati ozbiljnih problema u budućnosti“, kaže potpredsednik „Sloge“ Pavle Heđeši.

On podseća da svaki pojedinac koji se nalazi na teritoriji Srbije ima pravo da uživa ljudska prava i slobode, kao i da je „oduzimanjem pasoša vijetnamskim radnicima narušeno je pravo na njihovu slobodu kretanja i boravka, što nosi ozbiljne zakonske posledice“.

„Ozbiljno se bojimo da bi izostanak dalje reakcije države i njenih institucija u zaštiti ovih radnika direktno ukazao na postojanje ozbiljne sumnje u organizovanu trgovinu ljudima i sprezi sa politikom, posebno što se sa kineskim investitorima sklapa sve više poslova po ugovorima koji za javnost neopravdano ostaju tajna“, zaključuje potpredsednik „Sloge“ Pavle Heđeši.

prevoz pneumatika
Prevoz guma kompanije Linglong; Foto: Ian BC North / Flickr

Puno nezadovoljstva zbog Linglonga

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini 2018. godine dogovorena je izgradnja fabrike kompanije Linglong u Zrenjaninu. Već sledeće godine je započeta i izgradnja a ceo proces prate kontraverze i nezadovoljstvo, pre svega lokalnog stanovništva, ali i radnika angažovanih na izgradnji „najveće fabrike u Srbiji“.

Na Mašini ste već mogli da čitate da je država Srbija Linglongu poklonila 96 hektara obradivog zemljišta (njive I i II klase, u vrednosti od 11,9 miliona evra), a zatim osigurala i 75,8 miliona evra dodatne finansijske pomoći. Usledilo je i dodeljivanje građevinskih dozvola, pre svega za „pomoćne objekte“ bez obavljenih studija o uticaju samog pogona na životnu sredinu. Građani i različite organizacije su podnele 215 prigovora ali svi su odbačeni.

Linglong se svrstava u prvih pet svetskih proizvođača guma, a usled planova Kine o smanjenju uticaja zagađenja na životnu sredinu kompanija je počela svoju proizvodnju da premešta u druge zemlje čiji su zakoni manje restriktivni po pitanju štetnih uticaja, pa se tako sa izmeštanjem proizvodnje izmešta i zagađenje.

Do javnosti su u više navrata dolazili navodi o lošim radnim uslovima i smeštaju radnika koje angažuje ova kompanija u Srbiji, kao i informacije o pretnjama kažnjavanjem i prismotrom radnicima.

M.M.

Prethodni članak

ELMO – mreža istočnoevropskih levih medija

Krov nad glavom podneo Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Sledeći članak