Predstavnici institucija odbili da učestvuju u Participativnom forumu Ministarstva prostora

Participativni forum koji je zamišljen kao suočavanje mišljenja zarad poboljšanja urbanističkih planova protekao je bez prisustva predstavnika institucija koje se inače pozivaju na participaciju.

Participativni forum

Kolektiv Ministarstvo prostora je prošlog vikenda organizovao prvi Participativni forum, odnosno diskusiju o Planu detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save, gradske opštine Novi Beograd i Čukarica. Namera organizatora je bila da spoji zainteresovane građane i udruženja sa predstavnicima institucija, omogući razmenu mišljenja i pomogne im u potrazi za zajedničkim rešenjima.

Zato su na razgovor bili pozvani i gradski urbanista Marko Stojčić (ujedno i predsednik Komisije za planove), predstavnici Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda (nosilac izrade plana), predstavnici Urbanističkog zavoda (obrađivač plana), predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i predsednik opštine Novi Beograd.

Međutim, uprkos javnom zalaganju za dijalog sa građanima, predstavnici vlasti su odbili učešće, konstatuje se u saopštenju Ministarstva prostora. Na poziv za razgovor sa građanima se odazvalo samo dvoje predstavnica Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Novi Beograd.

„Ovo je još jedan primer da iako su naše institucije i vlast formalno opredeljene za participaciju, u praksi su za nju strukturalno zatvorene i smatramo da je važno da ova informacija bude poznata javnosti“, ocenjuje Ministarstvo prostora.

Iz ovog kolektiva objašnjavaju da su participativne forume pokrenuli po uzoru na građanske skupštine koje su već institucionalizovane u nekim zemljama i prateći model koji je prošle godine isprobao Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Podsetimo, potreba da ovakve diskusije organizuje civilno društvo javlja se u okolnostima u kojima produktivnu javnu debatu o problemima urbanog razvoja propuštaju da organizuju institucije i predstavnici vlasti, na šta su udruženja koja se fokusiraju na ovu problematiku učestalo upozoravala u prethodnom periodu.

„Smatramo da ovakva reakcija predstavnika institucija i donosioca odluka u procesu razvijanja modela za veće uključivanje građana u oblikovanje grada upravo suprotstavljena ideji javnog interesa koji oni formalno predstavljaju. Otvaranje institucija za javne diskusije za građanima o planovima koji dirketno utiču na njihove živote morala bi biti jedna od ključnih koraka u demokratizaciji celokupnog društva“, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Korak ka većoj zaštiti sindikalnih predstavnika

ELMO – mreža istočnoevropskih levih medija

Sledeći članak