Emisije ugljenika iz Amazonske prašume dramatično porasle za vreme Bolsonara, pokazuje studija

Nova studija Brazilskog centra za istraživanje svemira potvrdila je da je politika bivšeg predsednika Žaira Bolsonara pojačala patnju Amazonije.

Brazilski centar za istraživanje svemira INPE saopštio je u sredu da su emisije ugljenika u Amazonskoj prašumi dramatično porasle 2019. i 2020. godine u poređenju sa prethodnom decenijom, zbog slabe primene politika zaštite životne sredine.

Emisije ugljenika iz šume iznosile su 0,44 milijarde metričkih tona 2019. godine i 0,52 milijarde metričkih tona 2020. godine, u poređenju sa godišnjim prosekom od 0,24 milijarde metričkih tona u periodu od 2010. do 2018. godine, prenosi Reuters.

Studija INPE, koja je objavljena u časopisu Nature, je porast uglavnom pripisala povećanju seče šume, rekla je istraživačica i vođa studije Lusijana Gati.

Seča šume u najvećoj svetskoj prašumi 2020., u drugoj godini Bolsonarovog mandata, dostigla je 11.088 kvadratnih kilometara (2,7 miliona jutara) 2020 godine. 

Istraživanje je takođe pokazalo da se broj izdatih kazni zbog ilegalne seče šume u Amazoniji prepolovio 2020. godine u poređenju sa nivoima zabeleženim između 2010. i 2018. godine.

Od preuzimanja dužnosti u januaru, predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će zaustaviti seču šume do 2030. godine i poništiti politike svog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara, koji je bio predsednik od 2019. do 2022. godine i koji je, između ostalog, snizio standarde za zaštitu životne sredine u Brazilu. 

Podsetimo, kada je izveštaj INPE pokazao da su seča šuma i šumski požari drastično porasli 2019. u odnosu na 2018. godinu, Bolsonaro, tada predsednik Brazila, je izjavio da izveštaj nije tačan i otpustio je direktora centra za istraživanje svemira. 

Seča šume u brazilskoj Amazoniji smanjena je u julu ove godine na najniži mesečni nivo od 2017.. Podaci INPE pokazuju da je 500 kvadratnih kilometara prašume isečeno tokom meseca, što je pad od 66% u odnosu na isti period prethodne godine.

A.J.

Prethodni članak

Chto Delat kolektiv: Otvoreni poziv za Školu vanrednog stanja u CZKD tokom septembra

Sve više inicijativa za besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji

Sledeći članak