Evropska federacija novinara podržala Rezoluciju o prekidu vatre u Izraelu i Palestini

Međunarodna federacija novinara je dokumentovala 116 ubijenih novinara, većinom Palestinaca.

Evropska federacija novinara (EFJ) je podržala Rezoluciju o prekidu vatre u Izraelu i Palestini koju je usvojila Evropska konfederacija sindikata (ETUC).

S obzirom na neuspeh najnovijih pregovora o primirju i s obzirom na kopnenu invaziju na Rafu koju je pokrenula izraelska vojska, ETUC je pozvao Evropsku uniju (EU) da zauzme jasan stav protiv „ratoborne politike ekstremne desnice“ i da preduzme odgovarajuće mere za hitnu akciju kako bi se izbegle dalje smrti i razaranja u Rafi i širom pojasa Gaze.

U Rezoluciji se, piše EFJ, pominje i rad novinara koji rizikuju svoje živote u Gazi kako bi služili pravu javnosti na informisanost. Podstiču se vlade da razmotre šta mogu učiniti kako bi sprečile ratne zločine, uključujući uvođenje sankcija i apelovanje na EU da razmotri vojni embargo.

„ETUC ponavlja svoju duboku zabrinutost zbog teških gubitaka života i katastrofalne humanitarne situacije u Gazi i njenog efekta na civile, posebno decu i žene (…). ETUC pohvaljuje rad svih radnika na prvoj liniji koji pružaju humanitarnu podršku u ovoj krizi i izražava svoju podršku posebno humanitarnim radnicima i novinarima koji rizikuju svoje živote u Gazi zbog svog rada i ključne službe čovječanstvu i demokratiji”, navedeno je, između ostalog, u Rezoluciji.

Tokom debate koja je prethodila Rezoluciji, koju je usvojio Izvršni odbor ETUC-a, generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez je istakao činjenicu da je Međunarodna federacija novinara (IFJ) dokumentovala slučajeve 116 ubijenih novinara od 7. oktobra 2023., od kojih je 109 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca

„Nikada u savremenoj istoriji naša profesija nije doživela takav masakr u tako kratkom vremenskom periodu”, rekao je Gutiérrez.

I.K.

Prethodni članak

Porođaj u Srbiji: Bez odgovornosti bolnice i medicinskog osoblja

Balkanska antiratna konferencija 5. jula u Beogradu

Sledeći članak