Evropska nagrada za savremenu arhitekturu odlazi stambenoj zadruzi iz Barselone

Stambena zadruga La Borda je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Mies van der Rohe u kategoriji Emerging Architecture.

“Ovaj zadružni projekat je u svom kontekstu transgresivan, jer iako u stambenoj proizvodnji uglavnom dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju stambeni model se zasniva na suvlasništvu i zajedničkom upravljanju zajedničkim resursima i kapacitetima“, navodi se u objavi dobitnika nagrade za arhitekturu koja obećava.

Mies van der Rohe nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu namenjena je skretanju pažnje stručne i šire javnosti na projekte i poduhvate koji daju izuzetan doprinos u konceptualnom, društvenom, kulturnom, tehničkom i konstruktivnom aspektu graditeljstva, uz uvažavanje društvene, političke i ekonomske uloge arhitekture. Dodeljuje se u kategoriji za arhitektonsko projektovanje u kategoriji arhitekture za budućnost, Emerging Architecture.

Dok je ovogodišnji laureat u prvoj kategoriji visokobudžetni projekat (5,267 €/m2) slavnih arhitekata, nagrada za arhitekturu budućnosti odlazi njegovoj suprotnosti, niskobudžetnom projektu zadružnog stanovanja (840 €/m2) koji potpisuje arhitektonska kooperativa od 14 profesionalaca različitih profila, komentariše portal world-architects.com.

Domaća platforma Ko gradi grad ranije je promovisala stambenu zadrugu La Borda kao inspirativan primer za model stambenog udruživanja kakav bi mogao da se razvija i kod nas. Po njihovim rečima, La Borda je prva stambena zadruga svoje vrste u Španiji, osnovana 2012. godine, nakon što je pucanje spekulativnog „stambenog balona“ 2008. osiromašilo Špance i preopteretilo ih stambenim troškovima, upućujući ih na to da traže alternativne pristupe stanovanju – mimo tradicionalnih oblika vlasništva i iznajmljivanja.

„Tako je i grupa stanovnika Barselone odlučila da preuzme stvari u svoje ruke i osnuje stambenu zadrugu La Borda kako bi obezbedila pristojne, pristupačnije i ekološki prihvatljive domove“, navode iz Ko gradi grad.  Njihov poduhvat je 2019. rezultirao izgradnjom 28 stanova na zemljištu namenjenom za državno subvencionisano stanovanje sa ugovorom o zakupu na 75 godina. Zadruga se nalazi na obodu industrijske zone, a pored stanova različitih površina (od 40, 60 i 75m²) sadrži i niz zajedničkih prostorija: kuhinju sa trpezarijom, vešernicu, multifunkcionalni prostor, gostinske sobe, atrijum, parking za bicikle i terase.

„Model stambene zadruge koju koristi La Borda kategorizovana je pod pravnim terminom ‘ustupanje namene’, koji se u Španiji odnosi na pravo stanara da koristi stambenu jedinicu u zamenu za naknadu koja nije komercijalna. Ova terminologija je važna jer razlikuje model dugoročno pristupačnog stanovanja La Borda od tradicionalnog modela stambene zadruge gde stambene jedinice postaju privatno vlasništvo.“

Prostor je organizovan tako da se podstiče druženje i saradnja žitelja, a materijal i tehnologija izabrani tako da se što više smanju štetni uticaj na životnu sredinu, te rizici od energetskog siromaštva, bez povećanja troškova izgradnje. U korist energetske pasivnosti zgrade minimizirana je površina fasada i ukinut podzemni parking, a kompleks je izgrađen od laminiranog drveta (Cross Laminated Timber, CLT), u čijoj proizvodnji se troši manje energije nego za proizvodnju betona i čelika. Kako se navodi na sajtu EU Mies nagrade, šestospratna La Borda je trenutno najviša zgrada sa ovim tipom konstrukcije u Španiji, a uz to energetski neutralna.

Evropska komisija i Fundació Mies van der Rohe dodeljuju nagradu sa namerom da evropske gradove promovišu kao održive i „pametne“, te u cilju da spajanjem klijenata sa stručnjacima daju doprinos održivoj ekonomiji u EU.

Kontinuirani rast troškova stanovanja, energetska kriza, atomizacija društva i starenje stanovništva koje daje novi značaj nadimku „starog kontinenta“ jača potrebu za društveno i energetski odgovornim projektima ovog tipa. Nada kolektiva koji se za njih zalažu je da će ova potrebu prepoznati i uvažiti ne samo žiriji za dodelu prestižnih nagrada, već i državne vlasti u okviru stambenih politika i strategija.

I.K.

Prethodni članak

Radnici u Srbiji ponovo na prvom mestu u Evropi po broju radnih sati

Zlokobni svetski rekord: u 2021. godini je potrošeno najviše novca na vojsku i naoružanje do sada

Sledeći članak