Evropske organizacije protiv seksualnih i reproduktivnih prava primaju stotine miliona dolara podrške

Konzervativne organizacije u EU su u periodu od 2009. do 2018. godine raspolagale sa oko 700 miliona dolara koje su mogle da utroše na reakcionarnu propagandu i lobiranje kod donosioca odluka na nivou EU.

Proteklih meseci pratili smo ukidanje pravne garancije prekida trudnoće u Sjedinjenim Američkim Državama. Analize tog reakcinarnog postupka Vrhovnog suda SAD pokazale su da su konzervativne snage decenijama pripremale teren za uspešan napad na dugom borbom stečena prava žena, i da su ih pomagale organizacije i kompanije koje su u lobiranje ulagale milione dolara.

Prateći napad na pravo na abortus u SAD govorili smo i o mogućim negativnim posledicama na međunarodnom nivou. Takve slutnje potvrđuju i nalazi autora istraživanja borbe protiv reproduktivnih i LGBT+ prava u Evropskoj uniji, koji nosi naslov „Vrh ledenog brega: religijski fundamentalisti – finansijeri politika protiv seksualnih i reproduktivnih prava“.

Novac iz konzervativnih centara moći se preliva i na račune evropskih organizacija koje se zalažu za ograničavanje ili ukidanje seksualnih i reproduktivnih prava, saznajemo iz istraživanja Evropskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava.

Finansiranje rekcionarnih politika ne poznaje granice. Evropske organizacije koje se bore protiv prava na abortus primile su preko 81 miliona dolara podrške od religijsko fundamentalističkih organizacija iz Sjedinjenih Država u periodu između 2009. i 2018. godine, koji je obuhvaćen istraživanjem.

Velikodušniji od finansijera iz SAD su reakcionarni istomišljenici iz Rusije odakle su evropske organizacije sa agendom protiv seksualnih i reproduktivnih prava inkasirale 188 miliona dolara u gore navedenom periodu. Veći deo ruskih donacija došlo je od organizacija koje se mogu dovesti u vezu sa Vladimirom Jakunjinom i Konstantinom Malofejevim. Obojica su bliski saradnici Vladimira Putina, zagovornici su ultra-konzervativnih vrednosti, a nisu nepoznati ni srpskoj javnosti. Prvi je čak dvaput odlikovan u Srbiji, dok je drugi pokazivao intersovanje za kupovinu medija u Srbiji.

Ipak, evropske organizacije protiv reproduktivnih i LGBT+ prava daleko najviše novca dobijaju iz evropskih izvora. U posmatranom devetogodišnjem periodu podrška sa teritorije zemalja članica EU iznosila je 431 miliona dolara.

Dakle, prema dostupnim podacima, konzervativne organizacije u EU su u periodu od 2009. do 2018. raspolagale sa oko 700 miliona dolara koje su mogle da utroše na formiranje javnog mnjenja i lobiranje kod donosioca odluka na nivou EU.

A.J.

Prethodni članak

Četvorodnevna radna nedelja u Britaniji: srećniji, zdraviji i efikasniji radnici?

Građanski preokret: Linglong ispušta otpadne vode u Begej

Sledeći članak