Festival Slobodna zona od 31. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Devetnaesti Filmski festival Slobodna zona biće održan od 31. oktobra do 5. novembra.

Slobodnu zonu svečano otvara domaća premijera filma „Zlo ne postoji” japanskog reditelja Rjusukea Hamagučija, koji će biti prikazan u mts Dvorani u Beogradu u 19 časova. „Zlo ne postoji” je nagrađeno Velikom nagradom žirija – Srebrnim lavom na 80. Filmskom festivalu u Veneciji, kao i sa još četiri nezavisna priznanja. Hamaguči kao reditelj potpisuje filmove „Točak sreće i fantazije” i „Povezi me”.

„Osnovan 2005. godine, filmski Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi“, naglašava se na sajtu festivala.

Od 2013. istovremeno se organizuje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u 10 bioskopskih sala, a deo je šire inicijative koja traje tokom cele godine, uključuje debatne i obrazovne programe i festivalsku turneju u 50 mesta u Srbiji, čija je namera decentralizacija kulture.

Programi Slobodne zone

„Kroz edukativne programe i festivalsku turneju, pitanja diskriminacije, prava žena i dece, neophodnost suočavanja sa prošlošću u regionu i uloga Srbije u jugoslovenskim ratovima, pitanja LGBTQ prava i položaj marginalizovanih društvenih grupa, postala su vidljivija i predmet rasprave i van festivalskog konteksta kao i van Beograda“, kažu organizatorke i organizatori. Posebne linije festivala posvećene su ženskim pravima i filmovima namenjenim srednjoškolskoj publici (14+), a inicijativa Slobodna zona sadrži i radionice dokumentarnog filma za mlade:

„Najnoviji projekat Slobodne zone Junior „Naše razlike su naša snaga“ okuplja tridesetoro mladih ljudi iz čitave Srbije uzrasta od 15 do 26 godina koji uz podršku mentora rade na svojim prvim kratkim dokumentarnim filmovima“.

Slobodna zona obuhvata i debatni program, koji od 2018. nosi naziv Kompas Slobodne zone, a u kom učestvuju filozofi, politikolozi, kulturni radnici, druge javne ličnosti i publika festivala. Posebni programi su EU zona promena i Zelena zona, te programi U fokusu i master class programi i predavanja za filmske profesionalce.

Slobodna zona sarađuje sa evropskim festivalima dokumentarnog i igranog filma, uključujući FIDD Marsej iz Marseja, Dokufest iz Prizrena, Tempo festival iz Stokholma, This human world iz Beča, festival CPH:DOX iz Kopenhagena. Članica je Međunarodne Mreže Festivala filmova o ljudskim pravima (Human Rights Film Network) i partner u Balkanskoj dokumentarnoj distributivnoj mreži zajedno sa festivalima i organizacijama iz regiona ReStart iz Zagreba, Dokufest iz Prizrena, Makedox iz Skoplja, Demiurg iz Ljubljane i Underhill iz Podgorice.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Ulaznice za svečano otvaranje Slobodne zone u Beogradu možete kupiti na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs, po ceni od 800 dinara.

I.K.

Prethodni članak

Objavljeni rezultati istraživanja „Kakvi su uslovi rada u privatnim vrtićima?“

„Odlučili smo da knjige ne kupujemo“, roditelji dece iz osnovne škole u Šidu odolevaju pritisku direktora

Sledeći članak