Slobodna zona u potrazi za odgovorima na globalne i lokalne probleme

Filmski festival Slobodna zona, koji će trajati od 4. do 9. novembra, prikazuje filmske odgovore na probleme uništenja životne sredine, degradacije i fleksibilizacije rada, rodno zasnovanog nasilja i posledičnog zatvaranja horizonta budućnosti.

Insert iz filma Zabavi je došao kraj

Ovogodišnja Slobodna zona donosi bogatu međunarodnu selekciju filmova čije teme rezoniraju sa životnim problemima domaće publike, kako je naglašeno u najavi. Sedamnaesta Slobodna zona održaće se od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Publici zanteresovanoj za problematiku radnih prava preporučujemo film „Zabavi je došao kraj“ (The Gig Is Up) kanadske autorke Šenon Volš, koji govori o teškoćama i rizicima rada preko onlajn platformi. Fleksibilni uslovi rada reklamiraju se kao otelotvorenje individualne slobode, a u stvarnosti znače egzistencijalnu nesigurnost i gubitak svake kontrole nad sopstvenom budućnošću za mnoge od miliona frilensera u globalnoj gig ekonomiji koja već teži pet biliona dolara. Šenon Volš je o iskustvima rada u gig ekonomiji razgovarala sa radnicima Ubera, Amazona i drugih platformi sa četiri kontinenta. Nakon projekcije filma biće organizovana i diskusija o problemima koje ovaj film otvara.

Problematici zaštite životne sredine biće posvećen program Zelena zona, koji pored filmova „Starac i roda“ Tomislava Jelinčića i Snežni leopard Mari Amige donosi priču o borbi lokalnog stanovništva protiv rudarskog giganta: „Zlato Johanesburga“ (Jozi Gold), film Silvije Volenhoven i Fredrika Gertena, prikazuje napore Mariet Liferink da prisili rudarske kompanije da počiste radioaktivni otpad koji su za sobom ostavile dok su iz rudnika u Johanesburgu vadile trećinu čitavog zlata koje danas cirkuliše svetom.

Insert iz filma Zlato Johanesburga
Insert iz filma “Zlato Johanesburga”

Film „Slučaj: Ti“ (The Case You) rediteljke Alison Kun daje glas grupi od šest mladih glumica koje su doživele rodno zasnovano nasilje na audicijama na kojima su seksualno zlostavljane i uznemiravane, udarane, neprikladno dodirivane i primoravane da se svuku. „Slučaj: Ti“ će biti prikazan u okviru programa Ženska linija, uz filmove „Radiograf jedne porodice“ Firuze Hosrovani, „Mala mama“ Selin Sjame i „Slušajte pažljivo“ Gunar Hal Jensen.

O (ne)mogućnosti konceptualizacije i življenja budućnosti predodređene aktuelnim okolnostima govori istoimeni film Pjetra Marčela, Frančeska Muncija i Aliče Rorvaher. „Budućnost“ donosi viđenje sveta koji će doći i sveta kakav priželjkuju tinejdžeri iz svih delova Italije i različitih društvenih slojeva koje je troje italijanskih reditelja intervjuisalo prošle godine. Ovaj film deo je programa Zona bez granica u okviru kojeg će biti prikazani i filmovi Lucu Aleksa „Kamilerija“,„Bez kajanja“ Šarifa Korvera, Frida“ Aleksandre Odić, „Leto soula“ Kvestlava i „Duga resa“ u produkciji Škarta.

Deo programa ovogodišnje Slobodne zone biće dostupan i nakon festivala, od 10. do 20. novembra putem onlajn platforme KinoKauch.

I.K.

Prethodni članak

Platforma za romski aktivizam

Slon u sobi: Art Weekend u hotelu Beograd

Sledeći članak