Generalni štrajk u Italiji tokom epidemije – vlast mora da stavi ljude ispred profita

Foto: Unione Sindacale di Base

Broj obolelih i preminulih od koronavirusa u Italiji i dalje raste. Sindikati nisu zadovoljni merama koje Vlada Italije preduzima u cilju prevencije i zaštite radnika i radnica koje su pozvali da danas održe jednodnevni generalni štrajk.

Sindikat Unione Sindacale Di Base (USB) je optužio Vladu Italije da ne čini dovoljno u borbi protiv koronavirusa i da profit stavlja ispred ljudi. U ovom sindikatu smatraju da vlasti prave ustupke privrednim komorama i pojedinačnim kopmanijama kojima i dalje dozvoljava da posluju uprkos vanrednom stanju i tome što njihova proizvodnja nije od ključne važnosti za društvo u ovom trenutku.

Već nedeljama radnici i radnice u pojedinim italijanskim preduzećima obustavljaju rad nezadovoljni merama zaštite kao i ne smanjivanjem broja zaposlenih koji se nalaze na jednom mestu u isto vreme. Za veliki broj zaposlenih veliki problem je predstavljao i nedostatak javnog prevoza, kao i uvođenje policijskog časa što im je otežavalo odlazak na posao zbog čega su takođe štrajkovali. Današnji generalni štrajk je prvi štrajk koji se organizovano dešava u celoj zemlji.

Foto: Unione Sindacale di Base

Sindikat USB zahteva od premijera Đuzepea Kontea da razmume dramatičnost situacije u kojoj se nalazi veliki broj radnika i radnica počevši od onih u zdravstvu koji trenutno rade u nepodnošljivim uslovima i da u skladu s tim jasno definiše drakonske kazne za one poslodavce koji ne prekidaju s radom iako njihovo poslovanje nije nužno u ovoj situaciji.

Nećemo prihvatiti da privredna komora diktira pravila celoj zemlji i da zapravo utvrđuje koji je prihvatljivi broj smrti koje ćemo morati da podnesemo, saopštava sindikat USB.

Sindikat USB je pozvao sve radnike i radnice da danas učestvuju u generalnom štrajku tako što će koristiti forme i načine koji su za to mogući a kako ne bi ugrožavali sebe i druge.

Štrajk se na simboličan način sprovodi čak i u onim sektorima ključnim za borbu protiv epidemije. Tako će i medicinsko osoblje, policijaci, vatrogasci, transportni radnici i radnice, zaposleni u medicinskim institutima, komunalni radnici, kao i radnici i radnice u energetskom sektoru i mnogim drugim javnim službama i uslugama svoj rad zaustaviti na jedan minut.

M.M.

Prethodni članak

Studente su prvo privremeno iselili iz doma a sada ih zovu da dođu i pokupe stvari

Upućen apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike i saradnice

Sledeći članak