Građani pokušali da učestvuju na javnoj raspravi o sudbini vodoizvorišta na Makišu

Uprkos apelima građana i inicijativa da se javne rasprave i izmene dokumenata ne održavaju tokom pandemije da se građani ne bi dovodili u zdravstveni rizik, u prostorijama gradske uprave danas je održana javna rasprava o projektu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Makiškom polju, najvećem vodoizvorištu Beograda.

Ispred prostorija gradske uprave Beograda okupilo se nekoliko desetina građana koji su glasno negodovali zbog sprovođenja javnog uvida u uslovima pandemije. Radi se o Nacrtu plana detaljne regulacije dela Makiškog polja, sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu.

U današnjem saopštenju za javnost inicijativa Ne davimo Beograd konstatuje da se spornim planom žrtvuje budućnost prostora na kojem se nalazi najveće vodoizvorište Beograda, iz kojeg se vodom snabdevaju domaćinstva glavnog grada:

Najavljena je radikalna adaptacija terena izuzetno nepovoljnog za izgradnju, uz prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko – komercijalne zone i mešovite gradske centre. Ovaj plan je u direktnom konfliktu sa potrebama građanki i građana Beograda. Podsetimo i da je sa druge strane reke, vodoizvorište Savski nasip, već dovedeno u opasnost divljom gradnjom i odbijanjem države da ga zaštiti.

Time što nije odložila sve javne rasprave, smatraju okupljeni, gradska uprava je građane stavila u situaciju da biraju između rizika da sebe i druge izlože oboljevanju od Kovida-19 i da dozvole da se donesu štetne odluke o razvoju grada i snabdevanju pijaćom vodom.

Predstavnik gradske uprave je pred sednicu pokušao da pojedinačno prozove građane i organizacije kojima bi bio dozvoljen ulaz u prostorije uprave, u skladu sa ranije izdatim saopštenjem grada o svođenju prisustva na javnoj raspravi na „minimalan broj predstavnika“, „samo onih čije je prisustvo neophodno“ i „učestvovanjem jednog predstavnika (…) da bi se ispoštovale sve zakonske odredbe i norme“.

Okupljeni su izviždali prozivanje učesnika po spisku, izvikujući da je u toku kršenje zakona i Ustava Republike Srbije, odbili da na raspravu ulaze pojedinačno i zahtevali da svi budu pušteni unutra.

Vlast ignoriše zahteve građana i struke

Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI i WWFm Adria su prošle nedelje uputile Zahtev Vladi Republike Srbije, nadležnim ministarstvima, gradu Beogradu i jedinicama lokalne samouprave da bez odlaganja obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije.

Grupa nevladinih organizacija je prethodnih dana u medijima iznela zajedničku ocenu da su planovi za Makiško polje i Kosančićev venac protivzakoniti, opasni i štetni, te da nadležne institucije javnosti nisu iznele argumentaciju opravdanosti spornih planova.

Predsednik gradske opštine Čukarica je sredinom prošle godine izgradnju kompleksa od 640ha na Makiškom polju predstavio kao „najambiciozniji projekat u budućnosti ove opštine“, najavivši zabavne parkove, logističke centre, 10.000 stanova i komercijalno-poslovnu zonu, kao i planove da se na njegovoj izgradnji zaposli 40.000 ljudi.

Stručnjaci i nevladine organizacije od početka ove drame upozoravaju na to da je kompleks planiran na javnoj površini koja čini užu zonu sanitarne zaštite Makiškog vodoizvorišta. Uz na planovima za kompleks koji podseća na drugi Beograd na vodi se od 2014. godine radilo u tajnosti, bez adekvatnih ekoloških i ekonomskih studija, kako je za N1 početkom meseca prokomentarisao arhitekta Dragoljub Bakić.

Ne davimo Beograd smatra da je na današnjoj javnoj raspravi gradska vlast onemogućila javnosti da obrazloži da se štetnim i protivzakonitim planom dovodi u opasnost pijaća voda svih građana, a Makiško polje „žrtvuje kako bi na njemu zaradili investitori bliski vlasti“, kako je ispred gradske uprave izjavio Dobrica Veselinović.

I.K.

Prethodni članak

Od glasanja do saučestvovanja: participativni budžet u službi mera štednje

Radna prava i organizovanje u vreme pandemije

Sledeći članak