Građanski preokret: Linglong ispušta otpadne vode u Begej

Građanski preokret je snimio dokaz da fabrika Linglong kod Zrenjanina ispušta otpadne vode sa gradilišta direktno u reku Begej.

fabrika Linglong u Zrenjaninu

„Ono na šta je Građanski preokret upozorio u decembru prošle godine, da se kineska fabrika autoguma Linglong kod Zrenjanina povezuje cevima velikog prečnika direktno s rekom Begej, u međuvremenu je realizovano“, objavilo je udruženje Građanski preokret u saopštenju koje prati snimak veze gradilišta Linglonga i Begeja.

Iz Građanskog preokreta tvrde da će se kroz cevi i kanale kroz koje se zasad ispuštaju otpadne vode sa gradilišta ispuštati i čitav tečni otpad iz fabrike za proizvodnju guma koja je u izgradnji. Aktivisti upozoravaju na to da bi takvo postupanje izazvalo ekološku katastrofu, pored Begeja ugrozilo i Tisu i Dunav, a naročito naškodilo Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“, koji se nalazi na svega dva kilometra nizvodno od ispusta.

Podsetimo, fabrika Linglong je javnosti poznata po kršenju ljudskih i radnih prava vijetnamskih radnika o kom su se izjasnile i Ujedinjene nacije, a koji je udruženje Astra obradilo u studiji „Da li biste pristali na ovo: Slučaj masovne trgovine ljudima u svrhe radne eksploatacije”. Nepoštovanje legislative iz oblasti radnih prava koji je Linglong ispoljio, a država Srbija dozvolila, aktiviste navodi na sumnju da će se zakoni koji regulišu zaštitu životne sredine u Linglongu poštovati u većoj meri.

Na oprez navode i dosadašnji primeri zagađenja reka otpadnim vodama iz industrijskih postrojenja, poput zagađenja reke Mali Pek u istočnoj Srbiji teškim metalima iz postrojenja Ziđin Kopera, na koje su nadležni, odnosno ministarstvo zaštite životne sredine i ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, propustili da reaguju adekvatno.

Predstavnici Građanskog preokreta dodaju da kapacitet postrojenja za preradu otpadnih voda koje će se uskoro graditi u Zrenjaninu neće biti dovoljan da zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda iz fabrike Linglong, budući da po podacima iz Studije izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine ne zadovoljava ni potrebe prečišćavanja komunalnih otpadnih voda.

I.K.

Prethodni članak

Evropske organizacije protiv seksualnih i reproduktivnih prava primaju stotine miliona dolara podrške

I sigurna luka i avantura: savremeni partnerski odnosi od monogamije do poliamorije

Sledeći članak